Een relatie tussen kinderen en ouders corrigeren, vergt doorgaans enige analyse voordat u eraan begint. Er kunnen twee soorten problemen voorkomen: duplicaatprofielen of onjuiste relatiekoppelingen.

Het oplossen van dergelijke problemen kan intimiderend lijken. Als u een relatie ten onrechte verwijdert of vervangt, kunt u die herstellen via de functie Recente wijzigingen. In de lijst met aanverwante artikelen aan het eind van dit artikel staat een link naar deze instructies.

Als u het profiel van een kind uit een gezin verwijdert, blijft het profiel wel in Stamboom staan. Als het kind aan een huwelijkspartner en kinderen is gekoppeld, blijft die koppeling gehandhaafd. En als u ouders uit een ouder-kindrelatie verwijdert, blijft hun profiel in Stamboom behouden.

Voor u begint

Zoek uit wat er niet klopt:

• Als het kind niet tot het gezin behoort, verwijder of vervang dan de koppeling van het kind aan de ouders. Gebruik daartoe de instructies in dit artikel.
  • Als de kinderen wel kloppen, maar één of beide ouders niet, moet u de verkeerde ouder verwijderen of vervangen. Verwijder of vervang de huwelijkspartner van de juiste ouder. In de lijst met aanverwante artikelen aan het eind van dit artikel staat een link naar de instructies om een huwelijkspartner te verwijderen of te vervangen.
  • Als de ouders en kinderen meerdere malen voorkomen, of in meerdere gezinnen, kijk dan naar de ID-nummers van de duplicaten.
    • Als de ID-nummers verschillen, voegt u de duplicaten samen. In de lijst met aanverwante artikelen aan het eind van dit artikel staat een link naar deze instructies.
    • Als de ID-nummers identiek zijn, is het kind meerdere keren aan een van de ouders gekoppeld. Gebruik de instructies in dit artikel om de extra relatie te verwijderen.

Tip: noteer de namen en ID-nummers van de personen van wie u relaties wijzigt. Nu kunt u een wijziging ongedaan maken.

Stappen (website)

Hier zijn de stappen voor het verwijderen of vervangen van een kind in een gezin via Stamboom op FamilySearch.org:

1. Log in op FamilySearch.org.
  2. Klik op Stamboom en vervolgens op Stamboom.
  3. Ga naar de pagina van het kind met de verkeerde ouders.
  4. Klik zo nodig op het tabblad Gegevens om de gegevens weer te geven.
  5. Scrol naar Familieleden.
  6. Zoek onder Ouders en broers en zussen de naam van het kind op, en klik op het pictogram Bewerken.
  7. Als slechts één ouder verkeerd is, klikt u naast de verkeerde ouder op Verwijderen of vervangen. Zijn beide verkeerd, klik dan naast het kind op Verwijderen of vervangen.
  8. Er verschijnt een venster voor verwijderen of vervangen. Verifieer relaties, bronnen en notities en klik dan het keuzevakje aan.
  9. Ga als volgt te werk:
    1. Een of beide ouders verwijderen: klik op de betreffende knop Verwijderen. Licht toe waarom en klik vervolgens op Verwijderen.
    2. Een of beide ouders vervangen: klik op de betreffende knop Vervangen. Het scherm Persoon vervangen verschijnt.
      • Als u het ID-nummer van een ouder weet, klikt u op Op ID-nummer. Voer het ID-nummer in en tik op Volgende. Klik op Overeenkomst toevoegen.
        • Als u beide ouders wilt toevoegen, klikt u op Echtpaar selecteren.
        • Om één ouder toe te voegen, klikt u op Persoon selecteren. Licht uw reden voor de wijziging toe en klik vervolgens op Vervangen.
      • Als u het ID-nummer van de ouder niet weet, vult u de zoekvelden in en klikt u op Volgende.
        • Als de juiste persoon of het juiste echtpaar in de lijst staat, tikt u op Overeenkomst toevoegen. Als u beide ouders wilt toevoegen, klikt u op Echtpaar selecteren, om één ouder toe te voegen, klikt u op Persoon selecteren. Licht uw reden voor de wijziging toe en klik vervolgens op Vervangen.
        • Als u geen overeenkomst ziet, klikt u op Persoon aanmaken om een ouderprofiel aan te maken.

Stappen (mobiele app)

Hier zijn de stappen voor het verwijderen of vervangen van een kind in een gezin via de mobiele app Stamboom:

1. Ga in de mobiele app Stamboom naar de pagina van het kind met de verkeerde ouders.
  2. Tik op het tabblad Ouders.
  3. Zoek de naam van het kind op en tik op het pictogram Bewerken.
    1. Als slechts één ouder verkeerd is, tikt u op het pijltje van de afrollijst voor de ouder, en tikt u op Vader verwijderen of vervangen of Moeder verwijderen of vervangen.
    2. Als beide verkeerd zijn, tikt u op Ouders verwijderen.
  4. Er verschijnt een nieuw venster.
    1. Om een ouder of ouders te verwijderen, vinkt u het vakje aan dat aangeeft dat u de relaties hebt gecontroleerd en tikt u vervolgens op de knop Doorgaan. Licht toe waarom en tik vervolgens op Verwijderen.
    2. Om een ouder te vervangen, vinkt u het vakje aan dat aangeeft dat u de relaties hebt gecontroleerd en tikt u vervolgens op de knop Vervangen. Het scherm Persoon vervangen verschijnt.
      • Tik op Op ID toevoegen als u het ID-nummer van een ouder weet. Voer het ID-nummer in en tik op Doorgaan. Tik op Selecteren. Licht toe waarom de gegevens juist zijn en tik dan op Vervangen.
      • Als u het ID-nummer van een ouder niet weet, vult u de zoekvelden in en tikt u op Doorgaan.
        • Als de juiste persoon in de lijst staat, tikt u op Selecteren.  Licht de reden voor uw wijziging toe en tik vervolgens op Vervangen.
        • Als de ouder niet verschijnt, Geen overeenkomst. Licht de reden voor uw wijziging toe en tik vervolgens op Vervangen.

Stappen (Stamboom Lite)

Hier zijn de stappen voor het verwijderen of vervangen van een kind in een gezin in Stamboom Lite:

1. Log in op Stamboom Lite (lite.fs.org).
  2. Ga naar de pagina van de persoon met de verkeerde ouders.
  3. Tik onder de naam van de persoon op Familie bekijken.
  4. Zoek onder Ouders en broers en zussen de naam van het kind op, en tik op het pictogram Bewerken.
  5. Als slechts één ouder verkeerd is, tikt u op Verwijderen of vervangen onder de naam van de verkeerde ouder. Zijn beide verkeerd, tik dan op Verwijderen of vervangen onder de naam van het kind.
  6. Ga als volgt te werk:
    1. Om een of beide ouders te verwijderen tikt u op de betreffende knop Verwijderen. Voer een reden in en tik op Verwijderen.
    2. Om een of beide ouders te vervangen, tikt u op de betreffende knop Vervangen. Het scherm Persoon vervangen verschijnt.
      • Als u het ID-nummer van de ouder weet, tikt u op Op ID-nummer zoeken, voert u het ID-nummer in en tikt u op Volgende. (Stamboom Lite voegt het koppelstreepje niet toe aan de letters van het ID-nummer en maakt er ook geen hoofdletters van. Voer het handmatig in) Tik op Persoon toevoegen of Echtpaar toevoegen.
      • Als u het ID-nummer van de ouder niet weet, vult u de zoekvelden in en tikt u op Volgende. Als de juiste persoon of het juiste echtpaar in de lijst staat, tikt u op Persoon toevoegen of Echtpaar toevoegen. Tik anders op Persoon aanmaken om een profiel voor de ouder aan te maken.

Aanbevolen volgende stappen

Met het verwijderen of wijzigen van de ouder-kindrelatie wordt de echtpaarrelatie van de ouders niet verwijderd of gewijzigd. Als de moeder of vader verkeerd is, moet u een van de huwelijkspartners ook verwijderen of vervangen.

Aanverwante artikelen

Hoe geef ik in Stamboom biologische, stief-, adoptie- en pleegrelaties aan?
Hoe zie ik welke wijzigingen er aan een persoon in Stamboom zijn aangebracht?
Hoe voeg ik mogelijke duplicaten in Stamboom samen?
Een persoon in Stamboom heeft de verkeerde huwelijkspartner
In een gezin in Stamboom is hetzelfde kind twee keer vermeld