Een persoon in Stamboom heeft de verkeerde huwelijkspartner

U kunt een onjuiste echtpaarrelatie altijd corrigeren. Hier zijn de stappen om een verkeerde huwelijkspartner te verwijderen of te vervangen.

Tip: iemands gegevens verwijderen of vervangen, lijkt misschien rigoureus. Maar weet dat u wijzigingen met behulp van de functie Recente wijzigingen ongedaan kunt maken. Het is ook nuttig om het ID-nummer te noteren, zodat de verwijderde of vervangen persoon later makkelijk te vinden is.

Stappen (website)

1. Klik in het menu bovenaan op Stamboom en vervolgens nog eens op Stamboom.
  2. Zoek de persoon met de verkeerde huwelijkspartner in Stamboom op.
  3. Klik op de naam van de persoon. Klik in het pop-upvenster nogmaals op de naam van de persoon. Dan komt u op de pagina van die persoon terecht.
  4. Klik op het tabblad Gegevens.
  5. Scrol naar Familieleden.
  6. Onder Huwelijkspartners en kinderen kunt u de verschillende relaties bekijken.
  7. Klik in het vak met de verkeerde echtpaarrelatie op het pictogram Bewerken ( ).
  8. Klik op Verwijderen of vervangen naast de verkeerde huwelijkspartner.
  9. Klik op het selectievakje op het scherm Verwijderen of vervangen om aan te geven dat u de relaties, bronnen en notities hebt gecontroleerd.
  10. Ga als volgt te werk:
    1. Om een verkeerde huwelijkspartner te verwijderen, klikt u op Persoon verwijderen. Licht toe waarom en klik vervolgens op Verwijderen.
    2. Om een verkeerde huwelijkspartner te vervangen, klikt u op Persoon vervangen. Het scherm Persoon vervangen verschijnt.
      • Als u het ID-nummer van de huwelijkspartner weet, klikt u op Op ID-nummer zoeken, voert u het ID-nummer in en klikt u op Zoeken. Klik op Persoon toevoegen. Licht uw reden voor de wijziging toe en klik vervolgens op Vervangen.
      • Als u het ID-nummer van de huwelijkspartner niet weet, vult u de zoekvelden in en klikt u op Volgende. Als de juiste persoon in de lijst staat, klikt u op Persoon toevoegen. Anders klikt u op Nieuwe aanmaken om een nieuw profiel aan te maken. Licht uw reden voor de wijziging toe en klik vervolgens op Vervangen.

Stappen (mobiele app)

1. Ga naar de pagina van de persoon met de verkeerde huwelijkspartner.
  2. Tik op het tabblad Huwelijkspartners
  3. Tik onder de naam van de verkeerde huwelijkspartner op het potloodpictogram aan de rechterkant.
  4. Tik op Echtgenote verwijderen of vervangen.
  5. Tik op het lege vak zodra u de informatie over het verwijderen en vervangen van een huwelijkspartner hebt gelezen.
  6. Ga als volgt te werk:
    1. Als u een huwelijkspartner verwijdert, wordt de echtpaarrelatie verwijderd en wordt de persoon uit de relaties met de kinderen verwijderd. Doe dit als u niet zeker weet wie de huwelijkspartner is, maar weet dat de vermelde huwelijkspartner onjuist is toegevoegd.
      • Als u een verkeerde huwelijkspartner wilt verwijderen, tikt u op Verwijderen. Leg uit waarom en tik vervolgens op Verwijderen.
    2. Het vervangen van een huwelijkspartner voegt de juiste huwelijkspartner toe aan de echtpaarrelatie en aan de relaties met hun kinderen. U selecteert de juiste huwelijkspartner nadat u op Vervangen hebt getikt.
      • Om een verkeerde huwelijkspartner te vervangen, tikt u op Vervangen
        • Als u het ID-nummer van de huwelijkspartner weet:
          • Android: tik op Op ID zoeken. Voer het ID-nummer in en tik op Doorgaan. Licht toe waarom de gegevens juist zijn en tik dan op Vervangen.
          • Apple iOS: tik op Op ID toevoegen. Voer het ID-nummer in en tik op Doorgaan. Tik op Overeenkomst toevoegen. Licht toe waarom de gegevens correct zijn en tik dan op Vervangen.
        • Als u het ID-nummer van de huwelijkspartner niet weet:
          • Vul de zoekvelden in en tik op Doorgaan. Geef aan of de huwelijkspartner in leven of overleden is, en tik op Doorgaan. Als de juiste persoon in de lijst staat, tikt u op Overeenkomst toevoegen. Anders gebruikt u de zoekgegevens om een nieuw profiel aan te maken. Licht de reden voor uw wijziging toe en tik vervolgens op Vervangen.

Stappen (Stamboom Lite)

1. Log in op Stamboom Lite en ga naar de pagina van de persoon.
  2. Klik onder de naam van de persoon op Familie bekijken.
  3. Onder Huwelijkspartners en kinderen kunt u de verschillende huwelijksrelaties bekijken.
  4. Klik tussen de persoon en de huwelijkspartner op het pictogram Bewerken.
  5. Klik op Verwijderen of vervangen onder de naam van de verkeerde huwelijkspartner.
  6. Ga als volgt te werk:
    1. Om een verkeerde huwelijkspartner te verwijderen, klikt u op de betreffende knop Verwijderen.
    2. Om een verkeerde huwelijkspartner te vervangen, klikt u op de betreffende knop Vervangen. Het scherm Persoon vervangen verschijnt.
      • Als u het ID-nummer van de huwelijkspartner weet, klikt u op Op ID-nummer zoeken, voert u het ID-nummer in en klikt u op Zoeken. (FamilySearch Lite voegt het koppelstreepje niet automatisch toe aan de letters van het ID-nummer en maakt er ook geen hoofdletters van. Dat moet handmatig gebeuren.) Klik op Persoon toevoegen.
      • Als u het ID-nummer van de huwelijkspartner niet weet, vult u de zoekvelden in en klikt u op Volgende. Als de juiste persoon of het juiste echtpaar op de lijst staat, klikt u op Persoon toevoegen of Echtpaar toevoegen. Klik anders op Persoon aanmaken om een nieuw profiel voor een ouder aan te maken.

Volgende stappen

Als u een verkeerde huwelijkspartner verwijdert of vervangt, verandert de ouder-kindrelatie ook bij alle kinderen die voor het echtpaar worden getoond. Als een kind aan een verkeerde ouder is gekoppeld, blijft de verkeerde huwelijkspartner mogelijk in de relatie zichtbaar. Verwijder de ouder-kindrelatie met de verkeerde huwelijkspartner om de kwestie op te lossen.

Aanverwante artikelen

Hoe corrigeer ik ouder-kindrelaties in Stamboom?
Hoe zie ik welke wijzigingen er aan een persoon in Stamboom zijn aangebracht?
Hoe voeg ik in Stamboom een familielid aan de stamboom toe?
Hoe voeg ik huwelijksgegevens in Stamboom toe of wijzig ik die?