Hur ändrar jag personuppgifter i Släktträdet?

I Släktträdet kan du korrigera uppgifter om namn, kön eller händelser för en person, oavsett om du lagt till dem eller inte.

Släktträdet är en öppen och samarbetsinriktad miljö. Din ändring visas i en ändringshistorik, tillsammans med ditt kontakt-id och ett sätt att kontakta dig. Alla användare, även du, kan upphäva ändringar.

Innan du börjar

• Fokusera på riktighet. Utför ändringar som gör en persons uppteckning mer korrekt.
  • Var beredd att förklara dina ändringar och bifoga om möjligt källor.
  • Du kan kontakta den användare som gjorde den senaste ändringen innan du gör en korrigering. Om du vill hitta kontaktinformation klickar du på Detaljerad vy. Klicka sedan på det namn som visas i informationen i ”Senast ändrat”.
  • Andra användare i Släktträdet kan bevaka den här uppteckningen. (Du kan se hur många som bevakar den när du gör din korrigering.) Användare som bevakar uppteckningen får ett e-postmeddelande när du gör en ändring. Andra användare kan kontakta dig för att diskutera din ändring.

Steg (på webbplatsen)

1. I Släktträdet tar du fram personsidan för personen vars uppgifter du vill korrigera.
  2. Om du inte ser Personuppgifter på övre delen av sidan, klicka på Detaljer.
  3. Klicka på Redigera för de uppgifter som du vill ändra.
  4. Granska källorna och motiveringen. Fortsätt endast om ändringen gör uppgifterna mer korrekta.
  5. När du redigerar ett namn väljer du lämpligt språk i fältet ovanför namnfälten.
  6. Gör dina ändringar.
    • Om det finns möjlighet att radera uppgifter kan du klicka på Ta bort i det nedre högra hörnet av rutan.
  7. Om du ändrar ett datum eller en ort/plats väljer du ett standardiserat datum eller ort/plats. Om ingen matchande standard finns tillgänglig, klicka på Ingen av ovanstående.
  8. Ange en motivering. Förklara varför informationen är korrekt. Om den motivering som redan finns är tillämplig låter du den vara kvar och lägger till en egen kommentar.
  9. Klicka på Spara.

Obs: Vi rekommenderar att du uppdaterar webbsidan efter att du har sparat ändringarna.

Steg (mobilapp)

1. Gå till personsidan för den person vars uppgifter du vill korrigera.
  2. Tryck på Detaljer.
  3. Tryck på de uppgifter som du vill ändra i avsnittet Personuppgifter.
  4. Tryck på Redigera.
  5. Granska källorna och motiveringen. Fortsätt endast om ändringen gör uppgifterna mer korrekta.
  6. Redigera uppgifterna och tryck på Fortsätt.
    • Om du kan ta bort uppgifter visas alternativet Ta bort längst ner.
  7. Ange en motivering. Förklara varför informationen är korrekt. Om den motivering som redan finns är tillämplig låter du den vara kvar och lägger till en egen kommentar.
  8. Tryck på Spara

Steg (Släktträdet Lite)

1. På skärmbilden Familj trycker du på namnet på den person vars uppgifter du vill korrigera.
  2. Tryck på de uppgifter som du vill ändra och tryck sedan på Redigera.
  3. Se över motiveringen. Fortsätt endast om ändringen gör uppgifterna mer korrekta.
  4. Redigera informationen
    • Om du kan ta bort uppgifter visas alternativet Ta bort längst ner.
  5. Ange en motivering. Förklara varför informationen är korrekt. Om den motivering som redan finns är tillämplig låter du den vara kvar och lägger till en egen kommentar.
  6. Tryck på Spara

När du är klar

När så är möjligt ska du bifoga källor för att visa var du har hittat din information.