En person i Släktträdet har fel make/maka

Du kan rätta till en felaktig parrelation när som helst. De här stegen vidtar du för att ta bort eller ersätta en felaktig make/maka.

Tips: Det kan kännas skrämmande att ta bort eller ersätta en persons uppteckningar. Men du kan vara säker på att ändringar kan ångras i funktionen Senaste ändringarna. Det är också bra att anteckna id-numret så att den borttagna eller ersatta personen lätt kan hittas senare.

Steg (på webbplatsen)

1. I den övre menyn klickar du på Släktträdet och sedan på Släktträd.
  2. Hitta personen i trädet med fel make/maka.
  3. Klicka på personens namn. Klicka på personens namn igen i informationen som visas. Du skickas vidare till personens sida.
  4. Klicka på fliken Detaljer.
  5. Skrolla till delen Familjemedlemmar.
  6. Under Makar/makor och barn kan du se de olika släktskapsrelationerna.
  7. I rutan som visar den felaktiga parrelationen klickar du på Redigera-ikonen ( ).
  8. Klicka på Ta bort eller ersätt bredvid den felaktiga maken/makan.
  9. Klicka på kryssrutan på skärmbilden för Ta bort eller ersätt för att verifiera att du granskat släktskapsrelationerna, källorna och anteckningarna.
  10. Gör något av följande:
    1. För att ta bort en felaktig make/maka, klickar du på Ta bort person. Förklara varför och klicka sedan på Ta bort.
    2. För att ersätta en felaktig make/maka, klickar du på Ersätt person. Då visas skärmbilden för Ersätt person.
      • Om du vet vilket id-nummer maken/makan har, klickar du på Sök på id-nummer, skriver in id-numret och klickar sedan på Sök. Klicka på Lägg till person. Förklara anledningen till ändringen och klicka sedan på Ersätt.
      • Om du inte känner till makens/makans id-nummer fyller du i sökfälten och klickar sedan på Nästa. Om rätt person visas i listan klickar du på Lägg till person. Klicka annars på Skapa ny för att skapa en ny uppteckning. Förklara anledningen till ändringen och klicka sedan på Ersätt.

Steg (mobilapp)

1. Gå till personsidan för personen med fel make/maka.
  2. Tryck på fliken Makar/makor
  3. Under den felaktiga makens/makans namn trycker du på pennikonen till höger.
  4. Tryck Ta bort eller ersätt maka.
  5. Tryck på den tomma rutan när du har läst informationen om att ta bort och ersätta en make/maka.
  6. Gör något av följande:
    1. Om du tar bort en make/maka raderas parrelationen och personen tas bort från barnens släktskapsrelationer. Gör det om du är osäker på vem maken/makan är, men du vet att den angivna maken/makan har lagts till felaktigt.
      • För att ta bort en felaktig make/maka, klickar du på Ta bort person. Förklara varför och tryck sedan på Ta bort.
    2. Om du ersätter en make/maka läggs rätt make/maka till parrelationen och de läggs till i barnens släktskapsrelationer. Du väljer rätt make/maka när du har tryckt på Ersätt.
      • För att ersätta en felaktig make/maka, klickar du på Ersätt person
        • Om du känner till makens/makans id-nummer:
          • Android: Tryck på Sök på id-nummer. Ange id-numret och tryck sedan på Fortsätt. Förklara varför uppgifterna stämmer och tryck på Ersätt.
          • Apple iOS: Tryck på Lägg till via id. Ange id-numret och tryck sedan på Fortsätt. Tryck på Lägg till matchning. Förklara varför uppgifterna stämmer och tryck sedan på Ersätt.
        • Om du inte känner till makens/makans id-nummer:
          • Fyll i sökfälten och tryck sedan på Fortsätt. Ange om maken/makan lever eller är avliden och tryck sedan på Fortsätt. Om rätt person visas i listan klickar du på Lägg till matchning. Annars använder du din sökning till att skapa en ny uppteckning. Förklara anledningen till ändringen och tryck sedan på Ersätt.

Steg (Släktträdet Lite)

1. När du är inloggad på Släktträdet Lite går du till personsidan för personen i fråga.
  2. Under personens namn klickar du på Visa familj.
  3. Under Makar/makor och barn kan du se de olika äktenskapsrelationerna.
  4. Mellan personen och maken/makan klickar du på ikonen Ändra.
  5. Klicka på Ta bort eller ersätt under den felaktiga makens/makans namn.
  6. Gör något av följande:
    1. För att ta bort en felaktig make/maka klickar du på lämplig Ta bort-knapp.
    2. För att ersätta en felaktig make/maka klickar du på lämplig Ersätt-knapp. Då visas skärmbilden för Ersätt person.
      • Om du vet vilket id-nummer maken/makan har, klickar du på Sök på id-nummer, skriver in id-numret och klickar sedan på Sök. (FamilySearch Lite lägger inte automatiskt in bindestreck eller använder stora bokstäver i id-numret. Detta måste göras manuellt.) Klicka på Lägg till person.
      • Om du inte känner till makens/makans id-nummer fyller du i sökfälten och klickar sedan på Nästa. Om rätt person eller par visas i listan klickar du på Lägg till person eller Lägg till par. Annars klickar du på Skapa person för att skapa en ny uppteckning för förälder.

Nästa steg

När du tar bort eller ersätter en felaktig make/maka ändras även förälder/barnrelationen för eventuella barn som visas för paret. Om ett barn är länkat till fel förälder kan den felaktiga maken/makan fortsätta att visas i släktskapsrelationen. Ta bort förälder/barnrelationen med den felaktiga maken/makan för att lösa problemet.