Hur granskar jag en bunt?

När du granskar en bunt indexerade uppteckningar kontrollerar du att informationen har angetts korrekt. Minst en indexerare måste granska varje bunt. Du kan börja granska när du har indexerat 1 000 uppteckningar och blivit bekant med projektinstruktionerna och fälthjälpen.

När du får mer erfarenhet kan det hända att du granskar 5 till10 buntar för varje bunt som du indexerar. På så sätt minimeras antalet buntar som väntar på granskning.

Om du direkt kan se att det kommer att ta lång tid att korrigera en bunt skickar du helt enkelt tillbaka den för omindexering. Klicka på fliken i övre vänstra hörnet på skärmbilden med etiketten Bunt och sedan på Omindexera. (Om du inte har tid att granska hela bunten klickar du på Bunt och sedan på Returnera.)

Obs: Du kan bortse från följande fel, som kommer att korrigeras automatiskt innan de publiceras.

• Skiljetecken
  • Stora bokstäver
  • Fält som inte behövs och som är markerade som <TOMT>.

Steg: Öppna en bunt för granskning

1. Logga in på FamilySearch.org.
  2. På FamilySearchs startsida klickar du på Indexering.
  3. I listrutemenyn klickar du på Indexering via nätet.
  4. Klicka på Hitta buntar. Detta är samma filtreringsruta som du använder för att hitta en bunt uppteckningar att indexera. En knapp med rubriken Granska blir tillgänglig när du har indexerat 1 000 buntar.
  5. Välj en bunt att granska och klicka på Granska.

Studera projektinstruktionerna noga. Titta på exemplen på dokument som bör indexeras och dokument som inte bör indexeras. När du är redo kan du börja granska.

Steg: Granskning av bilden

1. Den första frågan är: ”Bör den här bilden indexeras?” Om informationen i bilden är läsbar, klicka i kryssrutan.
    • Undersök noggrant alla bilder som har markerats med Inga utdragbara uppgifter. Om informationen på bilden är läsbar bör den indexeras.
  2. Om informationen på bilden inte är läsbar eller om det är en dubblettbild, öppna listrutemenyn och välj lämplig respons.
    • En röd pilikon visas, vilket visar att du har ändrat indexerarens inmatning. Klicka på den röda pilen för att ångra.
  3. Klicka på Nästa bild för att upprepa den här processen för alla bilder i bunten.
  4. När du har bekräftat att bilderna ska indexeras är du redo att granska indatafälten för varje bild.

Steg: Granskning av indatafälten

1. Om informationen i ett visst indatafält är korrekt klickar du i kryssrutan i slutet av fältet.
    • Du kan också trycka på Tab eller Enter. Ett grönt kryss visas för att visa att du har bekräftat att informationen är korrekt.
    • Du kan också granska varje fält visuellt och sedan klicka på kryssrutan längst ner i kolumnen med texten Jag har verifierat varje fält.
  2. Om informationen i indatafältet inte stämmer skriver du in rätt information. Klicka sedan på Tab.
    • Innan du rättar till det du tror är ett misstag bör du överväga möjligheten att indexeraren har rätt. Kontrollera fälthjälpen, projektinstruktionerna och de grundläggande riktlinjerna för att se om det finns några insikter eller förklaringar som du kan ha missat. Se till att du tittar på allt på bilden och inte bara på en liten del av den.
  3. Fortsätt att granska all information i området för inmatning av uppgifter.
    • Om indexeraren missat en uppteckning, lägg då till nya inmatningsfält och indexera de uppgifter som saknas.
    • Om indexeraren har lagt till en uppteckning som inte skulle indexeras tar du bort uppteckningen.

Steg: Skicka in bunten

1. Längst ner i inmatningsområdet finns en fråga: ”Ser du mer information på den här bilden som ska indexeras?”
    • Om du ser mer information som kan indexeras klickar du på Ja: Skapa uppteckning 2. Använd de nya indatafälten för att ange ytterligare information. Annars klickar du på Nej: Nästa bild.
  2. Fortsätt granska tills alla bilder i bunten har granskats. Då ser du inte längre alternativet att visa nästa bild.
  3. Klicka på Skicka in buntlängst ner i inmatningsområdet.