Hur bifogar jag uppteckningstips i släktträdet?

Uppteckningstips är ett bra sätt att förbättra dina förfäders berättelser i Släktträdet. De visas på din förfaders profil när datorn hittar en ny källa som kan innehålla sådan information. Du kan granska källan och bestämma om du ska bifoga den till personens profil eller inte.

Bifoga alla korrekta uppteckningstips, även om de verkar vara dubbletter. Knappen "inte en matchning" bör endast användas om källan inte har information om förfadern.

Steg (på webbplatsen)

1. Du hittar uppteckningstips på webbplatsen FamilySearch.Du kan hitta dem på de här platserna:
    • På startsidan i listan Rekommenderade uppgifter
    • I Släktträdet i alla vyer. I vyerna liggande, stående, första förfader eller efterkommande visas ikonerna för uppteckningstips, som ser ut så här: eller , medan vyn fan-diagram visar uppteckningstips om du klickar på Forskningshjälp. Om någon har upptagningstips blir brickan blå.
    • På höger sida av en persons sida i Släktträdet, i Forskningshjälpen
  2. Klicka på ett tips och klicka sedan på Granska och bifoga.
  3. Se till att personerna till vänster står i linje med personerna till höger på sidan Källkopplare.
    1. På vänstra sidan av skärmbilden kan du hitta den felinriktade personen och avgöra vart han eller hon ska gå.
    2. Om avsnittet barn, föräldrar eller syskon är sammandraget (inte expanderat) klickar du på länken Öppna så att du kan flytta uppteckningen till rätt plats.
    3. Klicka på den justerade personens namn och håll ner musknappen.
    4. Dra personen till rätt plats på skärmbilden.
  4. Om fel make/maka eller föräldrar visas på höger sida av skärmen ändrar du till rätt information:
    1. Klicka på Alla makar > eller Alla föräldrar>.
    2. Klicka på rätt maka eller föräldrar.
    3. Om den historiska uppteckningen identifierar en maka eller förälder som inte finns i släktträdet klickar du på (inget av ovanstående).
  5. Ta reda på om upptecknings tipset är en bra matchning:
    1. För varje person klickar du på länken Jämför (gem) om avsnittet inte öppnas automatiskt.
    2. Jämför namn, datum, relationer och platser.
    3. Fastställ om uppteckningstipset till vänster handlar om personen eller familjen till höger. Om så är fallet, fortsätt. Om så inte är fallet, klicka på inte en matchning, ange en förklaring och klicka på OK.
  6. Om upptecknings tipset är en bra matchning kopplar du det till varje person i släktträdet som den matchar:
    1. Gå tillbaka till fokuspersonen och klicka på länken Jämför mellan de två sidorna av skärmen.
    2. Om uppteckningen innehåller uppgifter som saknas i Släktträdet klickar du på + Lägg till. Du kan inte ersätta information som redan finns i Släktträdet med bättre information från uppteckningen. Gör dessa uppdateringar manuellt.
    3. Ange en motivering.
    4. Klicka på bifoga.
    5. Upprepa det här steget för varje person på den historiska uppteckningen.
  7. Om du vill koppla källan till ingifta, mor- och farföräldrar eller andra släktingar som inte finns på den aktuella skärmen byter du fokusperson:
    1. På vänstra sidan av skärmbilden klickar du på ändra.
    2. Klicka på en ny fokus person.
    3. Se till att samma person har valts på högra sidan av skärmbilden. Om inte klickar du på ändra på högra sidan av skärmbilden.
    4. Klicka på personen eller ange personens ID-nummer.
    5. Klicka på ändra fokus person.
  8. Om du vill se om den aktuella posten innehåller ytterligare information klickar du på Visa bild.
  9. Om datum eller platser är ofullständiga kan du korrigera dem.
    • Gör en lämplig ändring för att visa rätt datum.
    • Lägg till en detaljerad anteckning för att förklara hur du väljer att ange datumet och referera till källan.

Steg (mobilapp)

Vissa uppteckningar öppnar mobilversionen av källkopplaren. Det fungerar mer som de instruktioner som finns i avsnittet webbplats i den här artikeln.

1. I mobilappen Family Tree kan du hitta en ikon för upptecknings tips. Du kan hitta dem på de här platserna:
    • På listan över förfäder med uppgifter.
    • Med en persons detaljer, längst upp på skärmbilden, ovanför namnet.
  2. Tryck på ikonen upptecknings tips, sedan på uppteckningen du vill jämföra och Jämförsedan.
  3. Jämför informationen på båda sidor av skärmbilden.
  4. Om informationen till vänster (dokumentet) inte finns i släktträdet och du vill lägga till den, använder du något av följande:
    • Lägg till: Tryck på det här för att lägga till saknad information i släktträdet.
    • Ikon för penna: Tryck på det här om du vill ändra det som redan finns i släktträdet eller ersätta det som finns i släktträdet med det som finns i dokumentet.
  5. Om dokumentet stämmer överens med personen i trädet trycker du på Ja, bifoga. Annars trycker du inte på en matchning.
  6. Om dokumentet också innehåller information om andra familjemedlemmar trycker du på Granska andra.
  7. Gå igenom varje person:
    • Om dokumentet är en matchning men ännu inte är kopplat till personen, bläddrar du ner och trycker på Ja, bifoga.
    • Om dokumentet inte är en matchning trycker du på inte en matchning.
    • Om dokumentet redan är kopplat till rätt person trycker du på Nästa för att gå till nästa familjemedlem.
    • Om dokumentet är kopplat till fel person trycker du på Lösgör.
  8. När du har gått igenom alla familjemedlemmar trycker du på gjort.

Steg (Släktträdet Lite)

Family Tree lite har inga upptecknings tips.