Hur ångrar jag en hopslagning i Släktträdet?

När du eller en annan användare av Släktträdet slår ihop dubblettuppteckningar, blir en av dem kvar i Släktträdet. Systemet arkiverar den andra. Eftersom FamilySearch är mycket samarbetsriktat kan man av misstag slå ihop uppteckningar för två olika personer. Du kan separera personerna igen om ingen har gjort ändringar efter hopslagningen. Om någon har gjort ändringar efter hopslagningen kan du återställa den raderade personen i stället.

Steg (på webbplatsen)

Logga in på FamilySearch och navigera till personsidan för den person du vill bifoga källan till.

1. Om du inte ser personuppgifter på övre delen av sidan klickar du på fliken Detaljer.
  2. Hitta rutan Senaste ändringarna.
  3. Klicka på Visa alla.
  4. Hitta hopslagningen. ”Slå ihop” visas på vänster sida.
  5. När du hittar hopslagningen tittar du längst till höger på den ändringen:
    • Om du kan ångra hopslagningen automatiskt finns alternativet Separera.
    • Om du inte kan ångra hopslagningen automatiskt är alternativet Separera inte tillgängligt. Återställ den raderade personen i stället.
  6. Om alternativet Separera inte är tillgängligt, följ då de här stegen:
    1. Klicka på Separera.
    2. Kontrollera informationen du vill återställa.
    3. Klicka på Separera igen.
  7. Om alternativet Separera inte är tillgängligt följer du de här stegen för att återställa den raderade personen:
    1. Klicka på den raderade personens namn.
    2. Klicka på Person.
    3. Klicka på Återställ person.
    4. Skriv in en motivering till varför du vill återställa den här personen.
    5. Klicka på Återställ.
    6. Kontrollera båda uppteckningarna. Försäkra dig om att båda har korrekt information. Du kan behöva radera information från den ena uppteckningen och lägga till den i en annan.

Steg (mobilapp)

1. Tryck på de tre prickarna överst i högra hörnet.
    2. Android: Tryck på Senaste ändringarna. Apple iOS: Tryck på Mer, sedan på Senaste ändringarna.
    3. Titta efter en grön ruta för hopslagning.
    4. Tryck på Separera. Om det valet inte finns för den här uppteckningen är den inte synlig.
    5. Förklara varför och tryck på Separera.
    6. Rutan är nu brun och har texten ”Separera”. För att gå igenom uppgifterna i den återställda uppteckningen trycker du på namnet under Återställd person.

Steg (Släktträdet Lite)

För närvarande kan man inte separera felaktiga hopslagningar i Släktträdet Lite.