Hur ändrar eller felsöker jag startpersonen i Släktträdet?

Innan du börjar

När du skapar ett FamilySearch-konto måste du vara den första personen.

• Du är den första personen i Släktträdet som standard under Inställningar, Konto och Inställningar för Släktträdet.
  • Du har ett unikt sjusiffrigt person-ID.
  • Ditt namn och person-ID visas som den första personen i listan över Senaste i FamilySearch.
  • Du kan inte ändra uppteckningen för den levande startpersonen (dig själv) till avliden.
  • Du kan inte radera startpersonen.

Du kan ändra startpersonen i Släktträdet till någon annan än dig själv. Du kan senare ändra tillbaka startpersonen till dig själv.
När du anger en annan person som startperson i ditt släktträd visas personen som den andra personen på listan Senaste i FamilySearch.

Steg (på webbplatsen)

1. Logga in på FamilySearch.
    2. I det övre högra hörnet klickar du på ditt namn.
    3. Klicka på Inställningar.
    4. Klicka på fliken Konto.
    5. Gå till Inställningar för Släktträdet och klicka på ikonen Ändra .
    6. För att göra dig själv till startperson klickar du på cirkeln bredvid ditt namn.
    7. För att göra någon annan till startperson klickar du på cirkeln bredvid den tomma rutan och skriver in person-id.
    8. Klicka på Spara.

Viktiga noteringar

• Du kan bara ändra startpersonen i Inställningar i Släktträdet på FamilySearch.org webbplats. Du kan inte ändra startpersonen med hjälp av mobilapparna, Släktträdet Lite, upplevelser i upptäcktscentret, se länkar till släktskapsrelationer eller andra funktioner.
    • När du loggar ut och är tillbaka i samma webbläsare ser du den sista sidan du var på i FamilySearch. Du ser inte alternativet för startperson.
    • Om du öppnar Släktträdet i en annan webbläsare börjar du med startpersonen.
    • Startpersonen avgör vem som är standard "fokusperson" i vyn Första förfadern.

Felsökning

Frågor:

• Du får ett felmeddelande när du lägger till ett dödsdatum för en släkting. Personen visas som den första personen i Senaste.
    • Du ändrade namn och personuppgifter på ditt eget person-ID till en annan persons. Nu stämmer inte namnet och övrig information överens med dig som kontoägare.
    • Funktionen Visa min släktskapsrelation verkar inte fungera korrekt.

Lösning:
    Innan du börjar, notera alla ID:n för levande namn på trädet. Gör en översikt över hur saker och ting bör se ut när du har åtgärdat problemet med den första personen.

1. Ändra tillbaka namn och personuppgifter till dig själv som startperson.
    2. Skapa vid behov en uppteckning för en avliden person som visade sig som startperson. Lägg till personen som barn till sina föräldrar i Släktträdet.
    3. Verifiera eller uppdatera släktband.
    4. Flytta Minnen och källor till rätt profil i Släktträdet.
    5. Om du har skapat en annan uppteckning åt dig själv slår du ihop den med startdokumentet.

Kontakta FamilySearch Support om du behöver hjälp.