Hvordan kan jeg legge inn datoer og stedsnavn i Slektstre?

Bruk av standardformater for datoer og stedsnavn i Slektstre forbedrer nøyaktigheten og søkbarheten av den informasjonen du oppgir.

Før du begynner

• Mange steder har eller har hatt samme eller lignende navn. Datoer skrives på mange måter. Slektstre hjelper deg å standardisere datoer og stedsnavn når du oppgir dem.
  • Standarder forbedrer nøyaktigheten og klarheten for andre som ser den informasjonen du oppgir. Standarder forbedrer også nøyaktigheten av søke-, opptegnelsestips- og duplikatfunksjonene i Slektstre.
  • Når en dato eller et stedsnavn ikke har en standard, markerer Slektstre det som en datafeil og viser et rødt utropstegn ved siden av det. For å rette denne feilen redigerer du dato eller sted og velger en standard.

Trinn (nettsted)

1. Begynn å skrive inn datoen eller stedsnavnet i et felt for dato eller sted i Slektstre.
    • Tips til datoer:
      • 29. februar standardiseres bare når det er skuddår.
      • Bruk f.Kr. eller fvt.for “før Kristus” eller “før vår tidsregning”. Standarden vises som f.Kr.
      • Slektstre standardiserer ved hjelp av den gregorianske kalenderen. Hvis du vil legge inn en dato fra en annen kalender, skriver du inn datoen, trykker mellomrom og skriver inn den gregorianske versjonen av den datoen.
      • Når du oppgir datoer, kan du få to valg (for eksempel 5. nov. 1911 eller 5. november 1911). Velg den datoen som har et kalender-ikon ved siden av seg (vanligvis den siste, 5. november 1911). Riktig dato vil forhindre datafeil knyttet til datoformat.
    • Tips til steder:
      • Databasen med standardiserte stedsnavn er ikke ferdig ennå. Disse standardene vil forbedre seg over tid.
      • Skriv om mulig inn stedsnavnet slik det var da hendelsen fant sted.
      • Du har muligheten til å oppgi steder på ditt morsmål eller på morsmålet på stedet det gjelder.
      • Hvis riktig standard ikke er tilgjengelig, skriver du inn stedet slik du vil at det skal registreres, taster et mellomrom og skriver inn en versjon av stedsnavnet som kan standardiseres. Dette stedsnavnet kan være stedsnavnet slik det brukes i dag, eller navnet på fylket, delstaten, provinsen eller landet det befinner seg i nå.
  2. Når du skriver, vil systemet vise de tilgjengelige standardene. Klikk på den riktige.
    • For å velge ingen standard klikker du med musen et annet sted på skjermen.
    • For å beholde det du har skrevet inn, klikker du på det første elementet på standardlisten. Slektstre velger en standard hvis det er mulig.
  3. Hvis du vil endre standarden, klikker du ganske enkelt i feltet og velger den du ønsker. Hvis riktig standard ikke er tilgjengelig, skriver du inn datoen eller stedet på nytt.
  4. Systemet vil sannsynligvis anmode deg om å oppdatere grunnen for at informasjonen er riktig. Gjør dette, og klikk deretter på Lagre.

Trinn (mobilapp)

1. Begynn å skrive inn datoen eller stedsnavnet i et felt for dato eller sted i Slektstre-mobilappen.
    • Tips til datoer:
      • 29. februar standardiseres bare når det er skuddår.
      • Bruk f.Kr. eller fvt.for “før Kristus” eller “før vår tidsregning”. Standarden vises som f.Kr.
      • Slektstre standardiserer ved hjelp av den gregorianske kalenderen. Hvis du vil legge inn en dato fra en annen kalender, skriver du inn datoen, trykker mellomrom og skriver inn den gregorianske versjonen av den datoen.
      • Når du oppgir datoer, kan du få to valg (for eksempel 5. nov. 1911 eller 5. november 1911). Velg den datoen som har et kalender-ikon ved siden av seg (vanligvis den siste, 5. november 1911). Dette vil forhindre datafeil knyttet til datoformat.
    • Tips til steder:
      • Databasen med standardiserte stedsnavn er ikke ferdig ennå. Disse standardene vil forbedre seg over tid.
      • Skriv om mulig inn navnet på et sted slik det var da hendelsen fant sted.
      • Du har muligheten til å oppgi stedsnavn på ditt morsmål eller på morsmålet på stedet det gjelder.
      • Hvis riktig standard ikke er tilgjengelig, skriver du inn stedet slik du vil at det skal registreres, legger til et mellomrom og skriver inn en versjon av stedsnavnet som kan standardiseres. Dette kan være et stedsnavn eller navnet på fylket, staten, provinsen eller landet slik det brukes i dag.
  2. Når du skriver inn navnet eller datoen, vil systemet vise de tilgjengelige standardene.
    • Trykk på den riktige standarden. Du må kanskje bla gjennom en liste over standardiserte stedsnavn for å finne det riktige.
    • Hvis ingen aktuell standard er tilgjengelig, går du til bunnen av standardlisten og trykker på Ingen av alternativene ovenfor.
    • For å beholde det du skrev inn og la systemet velge en aktuell standard, trykker du utenfor standardlisten.
  3. For å endre standarden, må du skrive inn datoen eller stedet på nytt. I motsetning til nettstedet lar ikke mobilappen deg endre en standard uten også å skrive inn informasjonen på nytt.

Trinn (Slektstre mini)

Slektstre mini standardiserer automatisk datoer og steder når du legger dem til eller redigerer dem. Du kan ikke velge en standard.

Beslektede artikler

Jeg har ikke den nøyaktige datoen å oppgi i Slektstre
Hvordan kan jeg rette datafeil i Slektstre?
Snarveier for å legge inn datoer i Slektstre