Hoe zoek ik in één keer in alle collecties met historische documenten?

We hebben een grote verscheidenheid aan historische documenten die gedigitaliseerd, geïndexeerd en online gepubliceerd zijn. U kunt in die documenten zoeken en zo meer over uw familie te weten komen.

Tips: Met deze ideeën krijgt u vaak betere zoekresultaten:

• Zoek doelgericht. Weet waar u naar op zoek bent.
  • Zoek naar overleden mensen die rond 1940 of eerder leefden.
  • Begin met een ruime zoekopdracht. U hoeft niet alle velden in te vullen. U krijgt juist vaak betere resultaten als u de meeste velden leeg laat.
  • Ga ervan uit dat documenten en indexen soms fouten, spellingvarianten en schattingen bevatten.
  • Probeer enkele variaties uit bij het zoeken:
    • Vergroot of verklein de tijdsperiode.
    • Voeg gegevens toe of verwijder ze. Als u bijvoorbeeld met een geboorteplaats en -land zoekt, probeer dan alleen met het land te zoeken.
    • Zoek anders naar een familielid.
    • Zoek naar vrouwen met hun meisjesnaam en huwelijksnaam. U kunt ook met alleen de voornaam van de vrouw en de naam van haar huwelijkspartner of ouders zoeken.
    • Schat datums en plaatsen.
    • Voeg een tweede huwelijkspartner, vader, moeder of andere persoon aan uw zoekcriteria toe door op de link voor Huwelijkspartner, Vader, Moeder of Overige persoon te klikken. Daarmee opent u een extra zoekveld.
  • Gebruik de filters op de pagina met zoekresultaten.
  • Kijk altijd naar de afbeelding zelf. Die bevat vaak meer gegevens dan alleen de index.

Stappen (website)

1. Log in op FamilySearch
  2. Klik bovenaan de pagina op Zoeken
  3. Klik op Documenten.
  4. Voer uw zoektermen in en klik op Zoeken
  5. Gebruik zo nodig de filters om de zoekresultaten relevanter voor u te maken.
  6. Klik op het zoekresultaat dat u interesseert. Er verschijnt aan de rechterkant een paneel.
  7. Klik op < en > naast de naam van het document op het tabblad Documentgegevens rechts om naar de volgende en vorige vermelding in uw zoekresultaten te gaan.

Stappen (mobiele app)

1. Open de app Stamboom. Zorg dat u ingelogd bent.
  2. Tik op Historische documenten zoeken
    • Apple iOS: tik op de 3 menustippen onderaan het scherm. Tik in het menu dat verschijnt op Historische documenten zoeken
    • Android: tik op de 3 menustreepjes bovenaan het scherm. Tik in het menu dat verschijnt op Historische documenten zoeken
  3. Voer uw zoektermen in en tik op Zoeken
  4. Tik op het zoekresultaat dat u interesseert.

Stappen (Stamboom Lite)

U kunt historische documenten niet in Stamboom Lite zoeken en toevoegen. Gebruik de FamilySearch-website of de mobiele app.

Aanverwante artikelen

Wat zijn de beste werkwijzen en tips om in historische documenten te zoeken?
Hoe zoek ik in historische documenten op plaats of met behulp van de wereldkaart?
Hoe kan ik een specifieke collectie in historische documenten vinden en doorzoeken?
Hoe zie ik een lijst met alle documentcollecties in historische documenten?
Hoe vind ik een afbeelding in een ongeïndexeerde collectie in historische documenten?