Miten lisään ulkopuolisen lähteen sukupuuhun?

Joskus saatat löytää lähteitä, joita ei ole FamilySearchissa. Ne saattavat olla toisella verkkosivustolla tai paperisena tai digitaalisena kopiona. Voit lisätä nämä lähteet sukupuuhun syöttämällä tiedot. Kun syötät lähteen, voit linkittää ne verkossa olevaan kappaleeseen tai liittää digitaalisen kopion.

Digitaaliseen kopioon liittyy muita hyötyjä:

• Digitaalisen kopion ansiosta lähde säilyy tuleville sukupolville.
  • Nähdessään digitaalisen kopion henkilö tuntee vahvemman yhteyden esivanhempiinsa.
  • Digitaalinen kopio voi tarjota johtolankoja muiden tutkijoiden selvityksiin.

Nämä ulkopuoliset lähteet tunnistaa siitä, että lähdelaatikossa ja sukupuussa on tämä kuvake:

Icon of the planet Earth

Ennen kuin aloitat

Jos lähde on verkossa, kopioi URL-osoite. Jos lähde on paperisena, tallenna se digitaalisessa muodossa tietokoneelle.

• Hyväksytyt tiedostomuodot ovat .jpg, .png, .tif, .bmp ja .pdf. (Jos kyseessä on monisivuinen asiakirja, käytä .pdf-muotoa.)
  • Tiedoston koko voi olla enintään 15 Mt.

Voit lisätä muistoja lähteiksi, kun kyseessä on edesmennyt henkilö. Muistoja ei voi lisätä lähteiksi, jos henkilö on elossa. Voit kuitenkin käyttää Sukupuu-sovellusta ja liittää valokuvan lähteeksi puhelimen avulla.

Vaiheet (sivusto)

1. Kirjaudu sisään FamilySearchiin.
  2. Siirry sen henkilön Henkilö-sivulle, jota ulkopuolinen lähde koskee.
  3. Napsauta Lähteet-välilehteä
  4. Napsauta Lisää lähde.
  5. Napsauta Lisää uusi lähde.
  6. Anna lähdettä koskevat tiedot.
    1. Anna tapahtuman päivämäärä. Päivämäärän avulla voit lajitella lähteitä aikajärjestyksessä.
    2. Anna otsikko lähteelle.
    3. Anna lähde verkkosivustolta napsauttamalla Verkkosivu-osiossa Verkkosivun URL. Anna lähteen URL-osoite. Voit lähettää muiston napsauttamalla Lisää muisto tai valita kohteen galleriastasi. Alla on lisätietoja Lataa palvelimelle muistoja- ja Valitse galleriasta -vaihtoehdoista.
    4. Lisää lainaus, jossa kerrotaan, mistä asiakirja löytyy.
    5. Kuvaile asiakirja. Voit kirjoittaa transkription lähteestä tai selostuksen muistosta.
    6. Anna syy lähteen liittämiselle.
    7. Napsauta laatikkoja kunkin tapahtuman osalta, joka on dokumentoitu lähteessä.
    8. Jos haluat lähteen olevan lähdelaatikossa, pidä vaihtoehto valittuna. Muussa tapauksessa poista valinta napsauttamalla.
    9. Napsauta Tallenna.

Lataa palvelimelle muistoja

1. Napsauta edellä olevassa vaiheessa 6c Lataa palvelimelle muistoja.
  2. Etsi tallennettu kohde tietokoneelta ja kaksoisnapsauta sitä.
  3. Ladatusta kohteesta tulee esivanhempaasi koskeva lähde. Järjestelmä myös lisää sen FamilySearchin muistogalleriaan.
  4. Jatka edellä olevasta vaiheesta 6d.

Valitse galleriasta

1. Napsauta edellä vaiheessa 6c Valitse galleriasta.
  2. Muistogalleriasi avautuu.
  3. Napsauta kohdetta, jonka haluat lisätä lähteeksi.
  4. Napsauta Liitä.
  5. Jatka edellä olevasta vaiheesta 6d.

Vaiheet (mobiilisovellus)

1. Siirry Sukupuu-sovelluksessa sen henkilön Henkilö-sivulle, jolle haluat liittää lähteen.
  2. Napauta Lähteet-välilehteä.
  3. Napauta näytön oikeassa alalaidassa olevaa plusmerkkiä.
  4. Napauta Lisää lähde, johon liittyy verkkosivu tai Lisää lähde, johon liittyy valokuva. Jatka soveltuvilla toimenpiteillä.

Lisää lähde, johon liittyy verkkosivu

1. Anna lähteen nimi.
  2. Anna päivämäärä (valinnainen).
  3. Anna ulkopuolisen lähteen URL-osoite.
  4. Lisää lainaus, jossa kerrotaan, mistä asiakirja löytyi.
  5. Lisää muistiinpanot.
  6. Anna syy lähteen liittämiselle.
  7. Napauta Tallenna.

Lisää lähde, johon liittyy valokuva

1. Jos käytössä on iOS-laite, napauta Lisää valokuva. Jos käytössä on Android-laite, napauta Lisää lähdevalokuva.
  2. Napauta jotakin vaihtoehtoa luettelossa.
    1. Kamera tai Ota valokuva: Ota digitaalinen valokuva mobiililaitteella.
    2. Kameran rulla, Omat tiedostot tai Tiedosto: Käytä laitteella olevaa kuvaa lähteenä.
    3. Minun FamilySearch-galleriani tai FamilySearch-galleria: Valitse lähteenä käytettävä kohde galleriastasi.
  3. Valitse kohde napauttamalla vaiheessa 2 mainitulla tavalla. Valinnastasi riippuen napauta Tallenna tai Lataa.
  4. Anna lähteen nimi.
  5. Anna tapahtuman päivämäärä.
  6. Lisää lainaus, jossa kerrotaan, mistä asiakirja löytyi.
  7. Lisää muistiinpanot. Asiakirjojen osalta muistiinpanot voivat olla ote tai transkriptio tiedoista.
  8. Anna syy lähteen liittämiselle.
  9. Napauta Tallenna.

Vaiheet (Family Tree Lite)

Family Tree Litessä ei ole Lähteet-ominaisuutta. Lähteitä täytyy hallita verkkosivustolta käsin.

Tulokset

Jos lisäät URL-osoitteen, FamilySearch tarkistaa sen varmistaakseen, että se sisältää sukupuuhun soveltuvaa sisältöä. Jos verkkosivusto on hyväksytty käytettäväksi sukupuussa, voit tallentaa lähteen ja jatkaa.

Jos verkkosivustoa ei vielä ole hyväksytty sukupuuhun, järjestelmä pyytää lähettämään URL-osoitteen tarkistettavaksi. Kun URL-osoite on tarkistettu, saat sähköpostitse ilmoituksen. Palaa sitten sukupuuhun ja anna URL-osoite uudelleen. Näin käy yleensä, kun lisäät linkin sivustolle, jonka sisältöä ei valvota.

Jos annat verkkosivuston, jonka FamilySearch katsoo sopimattomaksi, et voi tallentaa lähdettä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Miksi lähteitä kannattaa lisätä sukupuuhun?
Miten lataan muistoja FamilySearchiin?