Spanien

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till: navigering, sök
Länk till Svenska huvudsidan
Flag_of_Spain.png

Komma igång med Spansk forskning

Välkommen till den Spanska sidan! FamilySearch Wiki är en volontärdriven webbplats för att hjälpa människor över hela världen lära sig att hitta sina förfäder. Genom denna Spanien-sida kan du lära dig att hitta, använda och analysera register över genealogiskt värde för Spanien. Innehållet är omväxlande och riktade till alla. Från nybörjare och forskare med normalkunskap till mer avancerade forskare. Vänligen besök sidan medhjälp för bidragsgivareför att lära dig mer om att använda denna Wiki. Sidan om Spanien är ett pågående projekt, dina bidrag och din feedback är viktig!

Geografisk indelning

Spainen är en nation som är geografiskt uppdelad i 17 autonoma regioner (comunidades autonomas - comunidad autonoma) och 2 autonoma städer (ciudades autonomas - ciudad autonoma).

Regioner


Det finns också sex platser med spansk suveränitet längs den Afrikanska kusten: Spanien: Plazas de soberanía mayores (exklaverna Spanien: Ceuta och Spanien: Melilla) administreras som autonoma områden, plazas de soberanía menores (öarna Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas, och Peñón de Vélez de la Gomera) är under direkt spansk administration. Spanien: Kanarieöarna, Spanien: Ceuta och Spanien: Melilla åtnjuter speciell status inom EU.

Provinser

Spanien är uppdelad på 50 provinser. Dessa provinser har historiskt haft stor betydelse, men den minskade allt eftersom de autonoma regionerna infördes. De flesta provinser är namngivna efter dess största stad. Det finns bara två städer som är huvudstäder i den autonoma regionen utan att vara det i provinsen och det är Mérida i Extremadura och Santiago de Compostela i Galicien.

Varje provins tillhör en av de 17 autonoma regionerna listade här ovan.

Álava Albacete Alicante
Almería Asturias Ávila
Badajoz Barcelona Burgos
Cáceres Cádiz Cantabria
Castellón Ciudad Real Córdoba
La Coruña Cuenca Gerona
Granada Guadalajara Guipúzcoa
Huelva Huesca Islas Baleares
Jaén León Lérida
Lugo Madrid Málaga
Murcia Navarra Orense
Palencia Las Palmas Pontevedra
La Rioja Salamanca Segovia
Sevilla Soria Tarragona
Santa Cruz de Tenerife Teruel Toledo
Valencia Valladolid Vizcaya
Zamora Zaragoza

Forskningsverktyg

Interna och externa länkar

Några engelskspråkiga Wiki-artiklar

Engelskspråkiga Wiki-artiklar som beskriver en del av de online-samlingarna som finns för Spanien hos FamilySearch hittas på:

Övrigt innehåll

Se lektionerna i FamilySearch Learning Center"Läsa Spanska handskrivna uppteckningar" och förstå "Spansk skrift" (på engelska).

Hjälp önskas

För att göra denna wiki till ett bättre instrument för (släkt)forskning, behöver vi behöver din hjälp! Många uppgifter behöver göras. Du kan hjälpa till genom att:


WebbsidorNybörjarhörna
Nyheter & händelser

Ämnen
Visste du att?

F logo.png
Hitta oss på
Facebook

Ställ en fråga
Lär dig nyheter
Bygg upp gemenskapen