Record Search

Från FamilySearch Wiki
Version från den 29 oktober 2010 kl. 08.43 av Billberglr (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Ett framtida sätt att forska?
Rs06.png

En helt vanlig familj i Sverige under senare halvan av 1800-talet. Förmodligen torpare under Längbro gård i Örebro.

                                               (Det är inte Arkivdigitals fel att bilderna är oskarpa).

Rs07.png

Familjen enligt HFL

Eric Ericksson född 27 okt 1825 i Täby, Örebro, Sverige Lovisa Jansdotter född 3 sep 1823 i Vintrosa, Örebro, Sverige.

Barn: Selma Dorothea f 8 nov 1853, Hilda Louisa f 24 okt 1856, Gerda Christina f 26 jan 1860, Eva Fredrika f 13 jan 1862, Erik Alfred f 9 dec 1863, Anna Charlotta f 12 aug 1866 död 27 okt 1866.

Svårt att säga om familjen hade ett gott liv eller inte. Ett barn avled och kort därefter flyttar man från Alunda till Sofielund. Blir där något halvår varefter man flyttar till Amerika 1868.

Rs08.png


Hur gick det för dem i Amerika? Kom de fram. Fanns det någon där som väntade på dem? Hur finner vi dem i Amerika?

Rs09.png

Den här grafen visar i den undre halvan till vänster sammanställda källor och mot höger originalkällor. Den övre halvan av grafen visar hur man finner källorna i Family History Library´s bibliotekskatalog.

Var kan vi börja leta efter vår familj?

Vi går till wwww.familysearch.org och klickar där på Search Records som är en rullgardinsmeny. Här väljer vi Record Search pilot.


Rs10.png


Vi väljer att söka efter något av familjen Ericsons barn. Då flickorna kan byta efternamn (vid vigsel till exempel) söker vi efter äldste sonen Erik Alfred. 


Rs11.png


Vi får ingen träff. Kanske beror det på att vi har sökt på Erik Alfred. Troligen kallades han för Alfred för att skilja honom från fadern, vidare kan man har angett barnens åldrar och inte födelsedatum. Då Alfred är född i december 1863 skulle han, om man har angett hans ålder, bli räknad som född 1864. Så vi prövar med det året och med bara Alfred. 

Rs12..png


Nu får vi träff. Troligen är han nummer två i träfflistan. Vi klickar på symbolen för källinformation till vänster om hans namn.


Rs13..png


I nästa menybild klickar vi på symbolen för digital bild i högra övre hörnet och får i retur:


Rs14..png


Här har vi sonen Alfred med föräldrar och syskon boendes i Staten Utah år 1870. Nu byter vi taktik i vårt sökande efter Alfred Ericson.


Rs15.png


Vi skriver in hans namn i namnfälten och staten Utah i fältet för ortsangivelse (location) och ser vad vi får i retur.

Rs16.png

Vi får 52 träffar som vi granskar och finner då att 12 träffar rör vår Alfred.

Rs18.png

Vi söker även efter Alfred Ericksen och får en träff i Utah Deatch Certificates. Det är en dotter till Alfred som avlidit.

Med hjälp av "träffarna" kan vi få en bild av Alfreds familj. När och med vem han är gift. Parets barn. Avlidna barn och när Alfred och hans hustru avled. Vi kan fortsätta vårt sökande framåt i tiden genom att följa något av Alfreds barn.

I record search finns både länkade namn till källnotiser och olänkade namn. Att skapa register (Indexes) till alla tänkbara källor med personhistorisk information från olika länder är en gigantisk uppgift. Ändå har vi påbörjat detta projekt då vi ser framtida stora vinster med att forskningen kan bedrivas hemifrån på egen dator med Internetuppkoppling.

Rs19.png

I Norden finns det födelse, vigsel och begravningsböcker med notiser ända tillbaks till tidigt 1600-tal.

Rs20.png

För närvarande (augusti 2010) pågår indexering i Sverige av:

Örebro län Almby, Asker, Askersunds landsförsamling och stadsförsamling, Axberga, Bo, Dylta bruk, Edsberga, Ekeby och Ervalla.

Uppsala län Alunda, Arnö, Balingsta, Biskopskulla, Björklinge, Boglösa, Bred, Bro och Bälinge.

Södermanlands län Aspö. Barva, Bergshammar, Bettna, Björkvik, Björnlunda, Blacksta, Bogsta, Bälinge och Bärbo.

Från början av 1960-talet och fram till omkring 1985 bedrev Jesu Kristi Kyrka av sista dagars heliga excerperingsprojekt i Norden. En del av excerpterna publicerades på CD-rom skivor år 2001.

Rs21.png

CD-skivan Norra Sverige innehöll notiser från några av församlingarna i: Gävleborg, Jämtland, Kopparberg, Norrbotten, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland och Västmanland.

CD-skivan Södra Sverige innehåll notiser från några av församlingarna i: Blekinge, Gotland, Göteborg och Bohus, Halland, Jönköping, Kalmar, Kristianstad, Kronoberg, Malmöhus, Skaraborg, Värmland, Älvsborg, Örebro och Östergötland.

Ovannämnda excerpter finns nu sökbara i record search databasen. Men givetvis finns det inga länkar till de skannade sidorna, de fanns inte på 1960-1985 talet. Men via record search får man veta när någon kan vara född, vigd eller begravd. Så record search innehåller både länkad information och olänkad!

Om man klickar på avancerad sökning (advanced search) kan man till exempel söka på ett föräldrapar.

Rs05.png

I retur får vi:

Rs22.png

Födelseboksnotiserna till dessa utdragna notiser får vi än så länge söka manuellt. Här ett utdrag från SVAR:s digitala kyrkoböcker.

Rs01.png


Rs02.pngMan kan nå sökprogrammet record search via två olika rullgardinsmenyer på hemsidan www.familysearch.org

Art01.png


Via rullgardinsmenyn under search records klickar man på "record search pilot" eller så klickar man på index records samt find out more. Bägge vägarna leder till sökmenyn i record search pilot. Här kan man söka i;

A Äldre register som till exempel i under omkring 1960-1985 excerperade svenska födelse- och vigsel- böcker. Dessa är inte kopplade till en digital källa men kan användas för att finna när och i vilken källa sökt person förekommer i. Totalt har detta utdragsprogram 1.445338 födlsar och 354.305 vigselnotiser registrerade som regel från kyrkobckens äldsta notis fram till omkring 1860.

B Andra register Andra register och excerperingar från den industrialiserade världen. Vissa är kopplade till originalnotiser som är fritt tillgängliga, andra är kopplade till notiser vars ägare kräver abonnemang eller betalning för att få tillgång till den digitaliserade notisen.

C Svenska indexeringsprojekt. Det svenska indexeringsprojektet med koppling till SVAR:s digitaliserade kyrkoboksnotiser som nämnts ovan.


Vill du hjälpa till med indexeringen av källnotiserna? gå till www.familysearch.org - klicka på Index Records 

Tillbaka till Huvudsidan