Karl Olsson, från Lungsund till Kansas

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Gå till huvudsidan

Karls utvandring till Amerika

Carl Olsson föddes den 26 september 1847 i byn Lungsund, som ligger inom Lungsund socken i Värmlands län. Han var son till Olof Olsson och Caisa Olsdotter och hade 4 syskon - Olof, Maja Lisa, Cajsa Greta och Johan. Familjen bodde i Lungsund, men flyttade till Filipstad år 1853 och därefter till Färnebo (Värmland) 1859.

Carl rapporterade den 15 mars 1869 till sin präst i Färnebo att han skulle flytta till Amerika. (Invandring/utvandring) Hans föräldrar och alla hans syskon kvar i Färnebo ytterligare ett år och sedan rapporterade även de (16 april 1870) att de alla flytta till Amerika.

Carl har inte hittats som avresande från någon av de stora hamnarna i Sverige, men kan ha utelämnats eftersom 1869 var det år uppteckningarna började bevaras i den största hamnen, Göteborg. Ingen information om Carls destination i Nordamerika var känd.

Eftersom New York var den huvudsakliga hamnen för ankomst till USA, blev det en eftersökning här för att se ankomsten av Carl. Troligtvis kom han till Amerika i april eller maj 1869. Under dessa två månader finns det tre möjliga män som heter Carl Olsson och som anländer till New York men han kan också ha kommit fram till någon annan hamn. En amerikansk federal folkräkning (U.S. federal census) gjordes 1870. Men i den finns det många Carl Olssons över hela USA Detta blev en återvändsgränd för att följa Carl Olsson.

Föräldrar och syskon

Fokus vändes instället till föräldrarna och syskonen till Carl, i hopp om att det skulle leda forskningen fram till Carl.

Carls föräldrar och syskon kom till New York den 6 juni 1870 (se skeppsmanifestet), men ingen destination angavs. Familjen kom för sent för att hinna vara med i 1870 USA:s federala folkräkning och har inte identifierades i den federala folkräkningen för 1880 i USA.

Genom att söka på de olika medlemmarna i familjen i indexet för 1900 års Amerikanska federala folkräkning har en familj hittats med matchande kända fakta. Familjen bodde i Smoky View församling i Kansas (Saline County).

En sökning gjordes för Carl Olsson i Smoky View församlingen och han finns här och matchar den information som är känt för honom. Nu när en plats var känd, Carl finns även med i 1870 och 1880 USA: s federala folkräkningar. Liksom i 1875, 1885 och 1895 folkräkningar för delstaten Kansas. Enligt folkräkningsregistret hade Carl gift sig med en Gustava och de hade fyra döttrar. De var namngivna till Hannah, Emma, Edith och Judith. Judith var gift med Nils.

De Svensk-Amerikanska kyrkorna

Nästa steg var att kontrollera dokumentationen från de Svensk-Amerikanska kyrkor som finns hos Swenson Center, en del av Augustana College i Rock Island, Illinois.

Genom att söka i olika kyrkböcker i området visade det sig att Carl och hans familj var medlemmar av den evangeliska Missionskyrkan (Evangelical Covenant Church) i Lindsborg, Kansas. Här angavs hans födelse till den 21 september 1847 i stället för den 26 september. Men hans födelseplats var Lungsund och han hade noterats med sin mor och sina syskon.

Ytterligare uppteckningar

Genom att kontrollera hos de genealogiska föreningar som finns i Saline County (Smoky Valley Genealogical Society) och McPherson County (McPherson County Old Mill) fann man att Carl och hans familj nämns i flera index och register såsom:

  • I index för vigslar i Saline County finns anteckningar om äktenskapet mellan Carl och Gustava
  • Carl i flera olika register för Saline County
  • Plat-boken Saline visar var den egendom som ägts av Carl låg
  • Dödsruna för Carl finns i tidningen Lindsborg - gav döttrarnas namn och deras mäns namn
  • Familjen funnen i kyrko-register, skol-register

Nästa steg var att kontrollera uppteckningar för livshändelser. Carls äktenskapslicens hittades i Saline County och hans dödsattest hittades i Colorado. Han hade flyttat till Colorado att leva med sin dotter det sista året av hans liv.