Vanliga frågor om den nya personsidan

Här är några vanliga frågor om den nya personsidan i Släktträdet:

Varför är den korta livsberättelsen längst ner?

Livsberättelsen ändrades till Kortfattad livshistoria. Det är en bra plats att skriva om en förfaders liv. Den har flyttats längst ner för att hindra personer från att använda den som en plats där man kan kommunicera med andra användare. Om du behöver kommunicera med andra användare kan du inleda en diskussion eller använda den nya funktionen varningsanteckningar på fliken Collaborate.

Obs: Du kan använda Mina layoutinställningar längst upp i delen Verktyg under fliken Detaljer för att flytta tillbaka den korta livshistoriken till toppen, men det ändrar bara din vy av personsidan. Andra användare ser fortfarande livshistorik längst ner om de inte också flyttar upp den.

Var är tidslinjen och kartan?

Tidslinjen och kartan finns nu att se på fliken Om och till höger om fliken Minnen.

Vilka är andra relationer?

Funktionen Andra relationer används för att uppteckna släktband mellan obesläktade personer som ofta listas i historiska uppteckningar tillsammans. Du kan också använda den här funktionen för att registrera oklara eller tvetydiga familjerelationer vars exakta anslutnings- eller härkomstlinje är okänd.

Typer av andra relationer du kan lägga till inkluderar:

• Lärlingsutbildning
  • Yrke
  • Gudförälder
  • Hushåll
  • Granne
  • Släkting
  • Förslavning

Vad är den nya fliken Om?

Fliken Om är ett bra sätt att utforska en förfaders liv, titta på deras tidslinje, familj och andra kulturella aspekter som gör dem mer personliga. Personsidan är inte bara en plats där man kan lagra en mängd data – det är meningen att den ska representera en verklig persons liv.

Kan jag fortsätta använda den nuvarande versionen av personsidan?

Efter den 3 april 2023 var övergången till den nya personsidan permanent och den gamla personsidan är längre tillgänglig.

Kan vi sortera källor genom att använda dra och släpp?

Dra och släpp fungerar om sorteringsordningen är inställd på Anpassad. Klicka på knappen Alternativ och klicka på Anpassade. Du bör nu kunna dra och släppa källorna.

Hur skriver jag ut antavla och familjeblad?

Den nya personsidan gör det lätt att skriva ut antavla och släktuppteckningar. Gå till fliken Detaljer och skrolla sedan ner till delen Verktyg till höger för att hitta knappen Skriv ut. Klicka på Skriv ut och klicka sedan på vilken antavla du vill skriva ut. Utskriften av personsidan har också förbättrats. För att se den klickar du på Skriv ut persondetaljer.

Vart gick alternativet för att ändra föredragna föräldrar eller makar?

Knappen Ange föredraget ligger nu längst ner i delen Familjemedlemmar. Om knappen inte visas betyder det att den här förfadern inte har flera makar eller föräldrar att välja mellan.

Hur fungerar den korta livshistorien?

Den korta livshistoriken visas på fliken Om och fliken Detaljer. Fliken Detaljer visar en användarskriven livshistorik och fliken Om visar en datorgenererad version. Den datorgenererade versionen baseras på namn, datum, släktskapsrelationer och annan information på fliken Detaljer.

På fliken Detaljer kan användare skriva en livshistorik och välja att använda den här versionen av livshistoriken på fliken Om. En datorgenererad version visas inte automatiskt på fliken Detaljer.