Vad är Engagera dig?

Engagera dig är en webbsida och app på FamilySearch där du kan hitta möjligheter att indexera uppteckningar och granska namn som indexerats av en dator. Med tiden kommer det troligtvis också att innehålla möjligheter att hjälpa till med uppteckningar på andra sätt.

Funktionen ersätter inte tidigare indexerings- eller granskningsprojekt utan erbjuder i stället nya sätt att delta.

För att komma till funktionen Engagera dig, gå till https://www.familysearch.org och klicka på Engagera dig i menyn högst upp på skärmen.

Vad är indexering?

Indexering innebär att du transkriberar - eller skriver ut - namn, datum och andra detaljer som du ser i en officiell handling. Andra kan sedan hitta uppteckningen när de söker efter information om sina förfäder.

Vad innebär det att gå igenom ett namn?

I vissa fall använder FamilySearch artificiell intelligens för att indexera uppteckningar. Det innebär att en dator läser skriften på bilden och försöker indexera den. Vanligtvis läser datorn namnet korrekt, men ibland gör den ett misstag.

När du granskar ett namn kontrollerar du datorns arbete och rättar till eventuella fel som du ser.

Hur Engagera dig skiljer sig från tidigare indexerings- och granskningsaktiviteter

Med Engagera dig kan du fokusera dina volontärinsatser på namn och regioner i världen som intresserar dig. Med aktiviteterna Snabbgranskning av namn och Granskning av fullständigt namn kan du till exempel söka efter ett efternamn och hjälpa till med uppteckningar där namnet förekommer.

På så sätt kan du hjälpa till med uppteckningar som innehåller information om dina egna förfäder eller förfäder till din släkt.

Både webbsidan för Engagera dig och appen har en instrumentpanel där du kan se hur dina bidrag hjälper andra.

Tillgängliga språk

Engagera dig finns för närvarande på engelska, spanska och portugisiska.

Indexering finns på engelska, spanska, portugisiska, franska, italienska, tyska, ryska, polska, svenska, nederländska och japanska.