Hur kopierar jag information från min GEDCOM-fil till Släktträdet?

När du har laddat upp en GEDCOM-fil till Pedigree Resource File kan du kopiera informationen till Släktträdet. När du kopierar denna information kan du dock oavsiktligt skapa dubbla uppteckningar. Du kan också lägga till felaktig information i Släktträdet eller radera information som en annan användare har bidragit med. Istället för att kopiera all information till Släktträdet på en gång kan du överväga att överföra informationen manuellt och bara skriva in de datum och fakta som du vet är korrekta.

Om du väljer att fortsätta, tänk på att anteckningar, källor, multimedialänkar och information om levande personer inte automatiskt kopieras till Familjeträdet.

Innan du börjar

1. Med de flesta genealogiska program kan du exportera information till en GEDCOM-fil. GEDCOM-filer är branschstandard för överföring av information mellan släktforskningsprogram.
    2. Granska informationen i din GEDCOM-fil. Kör alla verktyg i din uppteckningshanterare som gör följande:
      • Se till att namn, datum och platser anges på ett standardiserat sätt.
      • Se till att dina anteckningar är redo att delas offentligt.
      • Kontrollera om det finns eventuella problem.
      • Kontrollera om det finns duplicerade individer.
      • Kontrollera om det finns duplicerade ortnamn.
      • Kontrollera om det finns några obundna individer.
    3. Undersök informationen. Leta efter uppgifter som du inte vill publicera. Ta bort den innan du skapar din GEDCOM-fil eller markera den som konfidentiell.
      • Titta igenom anteckningar och annan ostrukturerad information.
      • Våra processer skannar din fil för att identifiera personer i ditt träd som fortfarande kan vara i livet. Vi publicerar inga uppgifter om levande personer i Pedigree Resource File.
    4. Skapa din GEDCOM-fil eller -filer.
      • Om du inte vet hur, se instruktionerna som följer med programmet.
      • Vi rekommenderar en liten GEDCOM-fil. Filer med 100 namn gör det lättare att jämföra och kopiera.
      • Om du bara vill bevara och dela din fil kan den innehålla upp till 100 MB.

Del 1. Ladda upp och jämför din fil

1. Ladda upp din GEDCOM-fil till Pedigree Resource File:
      1. Logga in på FamilySearch och klicka på Sök.
      2. Klicka på Genealogies.
      3. Bläddra ned till Hur skiljer sig FamilySearch Genealogies från FamilySearch Släktträdet?
      4. Klicka på Ladda upp ditt individuella träd.
      5. Klicka på Ladda upp GEDCOM-fil.
      6. Klicka på Välj fil —-> hitta GEDCOM-filen på din dator.
      7. Ange ett namn på trädet.
      8. I fältet beskrivning kan du berätta för andra varifrån trädet kommer och om något som är väsentligt om forskningen.
      9. Klicka på Ladda upp ditt individuella träd. Uppladdningsprocessen börjar.
    2. Vänta på att filen laddas upp.
    3. Klicka på Jämför. Ordet Jämför... visas tills jämförelsen är klar. När jämförelsen är klar händer följande:
      • Du får en avisering via e-post från FamilySearch.
      • Ordet Redo visas i kolumnen Status.
      • Visa-knappen visas.

Del 2. Visa en sammanfattning av resultaten

1. Klicka på Visa.Dina resultat sammanfattas på följande sätt:
      • Möjliga matchningar: Antalet personer som redan kan finnas i Släktträdet: Antal möjliga matchningar: Antalet personer som redan kan finnas i Släktträdet. Uppteckningarna påminner om varandra, men är inte identiska. Du jämför uppteckningarna och avgör om de stämmer överens.
      • Lägg till i Släktträdet: Antalet personer som inte finns i Släktträdet. Du kan granska varje person och besluta om du vill lägga till uppteckningen i Släktträdet.
      • Redan i Släktträdet: Antal personer som redan finns på Släktträdet. Din fil kan innehålla olika uppgifter om personen. Du kan bestämma vilka uppgifter som ska flyttas från din fil till Släktträdet.
      • Ogiltig och levande: Antalet personer i din fil som systemet identifierar som levande eller ogiltiga. Du kan inte lägga till dessa personer i Släktträdet.
    2. Om du vill börja överföra information till Släktträdet klickar du på Lägg till i Släktträdet.

Del 3. Granska listan Möjliga matchningar

Listan Möjliga matchningar innehåller personer som finns i din GEDCOM-fil och som också kan ha en uppteckning i Släktträdet. Varje namn på listan har en gul triangel med ett utropstecken.

1. Om listan Möjliga matchningar inte visas klickar du på alternativet Möjliga matchningar i rutan Filter.
    2. Jämför informationen om den första personen på listan på vänster och höger sida. Avgör om informationen på båda sidor handlar om samma person.
      • Information från din GEDCOM-fil visas till vänster.
      • Information från Släktträdet finns till höger.
    3. Om informationen på båda sidor handlar om samma person följer du de här stegen:
      1. Klicka på Ja. Blå rutor visas för varje information i din GEDCOM-fil som skiljer sig från informationen i Släktträdet.
      2. Granska alla blå rutor. Om en blå ruta innehåller information som är mer exakt eller fullständig klickar du på Ersätt.Om du ändrar dig klickar du på Ångra. När du klickar på Ersätt sker följande ändringar på skärmen:
        • Den blå rutan flyttas till höger på skärmen.
        • Knapparna Spara och Avbryt visas högst upp på skärmen.
        • Ett fält där du kan ange en motivering visas.
      3. Om du har flyttat uppgifter till höger, ange en motivering som förklarar hur du vet att uppgifterna är korrekta. Klicka på Spara.
        • Du kan bara ange ett skäl för alla uppgifter som du ersätter. Om du vill lägga till en annan anledning kan du göra det från uppteckningen i Släktträdet. Gå till Släktträdet och uppdatera dina motiveringar.
      4. Klicka på nästa person i listan.
      5. Om listan innehåller fler än 10 personer kan du gå igenom listan med knapparna Nästa och Föregående.
    4. Om informationen på vänster sida handlar om en annan person följer du de här stegen:
      1. Klicka på Inte en matchning.
      2. Om systemet hittade mer än en möjlig matchning i Släktträdet klickar du på Andra möjliga matchningar. Klicka på varje namn i listan för att granska det.
      3. Om du vill lägga till den här personen i Släktträdet klickar du på Lägg till. Informationen kopieras till Släktträdet.
        • Viktigt: Lägg inte till personer som redan finns i Släktträdet. Ditt tillägg skapar dubbla uppteckningar. Du eller andra måste sammanföra de dubbla uppgifterna senare.
      4. Klicka på nästa person i listan Möjliga matchningar.
      5. Om listan innehåller fler än 10 personer kan du gå igenom listan med knapparna Nästa och Föregående.

Del 4. Granska listan Lägg till i Släktträdet

Listan Lägg till i Släktträdet innehåller de personer som finns i din GEDCOM-fil men som inte finns i Släktträdet. Ett "+"-tecken visas bredvid varje namn i listan.

1. Om listan Lägg till i Släktträdet inte visas klickar du på alternativet Lägg till i Släktträdet i Filter-rutan.
    2. Granska den första personen på listan.
    3. Om du vill lägga till honom eller henne i Släktträdet klickar du på Lägg till.Informationen kopieras till Släktträdet.
    4. Klicka på nästa person i listan Lägg till i Släktträdet.
    5. Om listan innehåller fler än 10 personer kan du gå igenom listan med knapparna Nästa och Föregående

Del 5. Granska listan Finns redan i Släktträdet

Din GEDCOM-fil kan innehålla personer som redan finns i Släktträdet. Din information kan vara mer exakt än den som finns i Släktträdet. Du kan överföra dessa uppgifter till den personens uppteckning i Släktträdet utan att lägga till dubbla uppteckningar för den personen.

1. Om listan Finns redan i Släktträdet inte visas klickar du på alternativet Finns redan i Släktträdet i Filter-rutan.
    2. Jämför informationen om den första personen på listan på vänster och höger sida.Blå rutor visar information i din GEDCOM-fil som skiljer sig från vad som finns i Family Tree.
      • Information från din GEDCOM-fil visas till vänster.
      • Information från Släktträdet finns till höger.
    3. Granska alla blå rutor. Om en blå ruta innehåller information som är mer exakt eller fullständig klickar du på Ersätt.Om du ändrar dig klickar du på Ångra. När du klickar på Ersätt sker följande ändringar på skärmen:
      • Den blå rutan flyttas till höger på skärmen.
      • Knapparna Spara och Avbryt visas högst upp på skärmen.
      • Ett fält där du kan ange en motivering visas.
    4. Om du har flyttat minst en blå ruta från vänster till höger, ange en motivering. Förklara varför informationen i din GEDCOM-fil är mer exakt än informationen i Släktträdet. Klicka på Spara.
      • Du kan bara ange ett skäl för alla uppgifter som du ersätter. Om du vill lägga till en annan orsak för olika delar av informationen, anteckna ID-numret för uppteckningen i Släktträdet. Gå sedan till Släktträdet och uppdatera dina motiveringar.
    5. Klicka på nästa person i listan.
    6. Om listan innehåller fler än 10 personer kan du gå igenom listan med knapparna Nästa och Föregående.

Rekommenderade nästa steg

• Om du inte vill att din GEDCOM-fil ska finnas kvar i Pedigree Resource File kan du radera den.Om du tar bort din GEDCOM-fil från Pedigree Resource File finns all information som du kopierade till Släktträdet kvar i Släktträdet.
    • Granska den information som du har lagt till i Släktträdet. Lägg till relevanta källor, anteckningar och motiveringar. Kontrollera om det finns några dubbletter och sammanfoga de du hittar.
    • Om du har foton, berättelser eller dokument kan du ladda upp dem till FamilySearch Minnen. Märk dem sedan så att de visas i personens uppteckning i Släktträdet.
    • Om du vill uppdatera information som du har laddat upp ska du radera den aktuella GEDOM-filen och sedan skicka in den uppdaterade versionen.