O le auala e ulufale ai i totonu igoa Māori i le Gafa o le Aiga

Tala'aga


Se'ia o'o i le vaitau o le 1800, sa le'i i ai ni igoa fa'ai'u Māoris. O le taimi lena, na amata ai ona latou atiina a'e a latou lava polokalama o fa'ai'u. O le igoa muamua o le tama na avea ma fa'ai'u o le atali'i po o le tama teine. Mo se fa'ata'ita'iga, afai o le igoa o se tama o Ariki, mo se fa'ata'ita'iga, ma o le igoa o lana tama o Maunga, o le igoa atoa o le tamaiti'iti o Maunga Ariki.

Mo le tele o tausaga, o lenei fonotaga o le fa'aigoaina e fa'atatau uma i ali'i ma tamaita'i. Sa tausia e tamaita'i fa'aipoipo le igoa o lo latou tama o lo latou fa'ai'u. Latou te le'i tauaveina le igoa o se tane.

I le amataga o le seneturi e 20, sa vaetamaina ai e Māori ni faiga masani o le fa'aigoaina i sisifo.

E fa'aopoopo atu i se igoa muamua ma le fa'ai'u, e toatele Māori e i ai se igoa ogatotonu pe atonu foi o se igoa tauvalaau. O lenei igoa lona lua e mafai, i nisi taimi, e sili atu i lo le igoa muamua. E mafai ona avea ma igoa e iloa ai le tagata, e o'o lava i le gafa o lona aiga.

O le tele o igoa muamua ma fa'ai'u e mafai ona aofia ai ni upu e fa'ai'o e pei o le de, fai, da, mea e fai, ma le u.

Ulufale i totonu le igoa i le Gafa o le Aiga


  • Ulufale i totonu le igoa muamua, e aofia ai so'o se igoa ogatotonu, igoa tauvalaau, igoa tatala o upu, ma tusiga, i le avanoa o Igoa Muamua.
  • Ulufale i totonu le fa'ai'u, e aofia ai suafa o upuautu po o tusiga, i le avanoa o Igoa Mulimuli ua fa'ailogaina.

Mafaufau i le igoa atoa Mario Luiz de Souza da Silva. O le tulaga la lea, o le a e taina i totonu upu Mario Luiz de Souza i le vaega muamua o igoa muamua. O le a e taina i totonu upu da Silva i le avanoa o Igoa Mulimuli.

Tusitusiga feso‘ota'i


O le auala e ulufale ai igoa o Samoa i le Gafa o le Aiga
Auala e ulufale ai i totonu igoa o Fiti i le Gafa o le Aiga

Pe na aoga lenei mea?