O a punaoa i le Gafa o le Aiga?

E mafai ona e fa‘aopoopoina ia punaoa i tagata o lo‘o soifua ma maliliu i le gafa o le aiga.

O se punaoa o se fa‘amaumauga o tala fa‘asolopito, e pei o se ata, api talaaga, tusi paia, pepa o fa‘amatalaga, po ‘o se isi aitema o lo‘o i ai se fa‘amaoniga e uiga i le tala fa‘asolopito o lou aiga.O punaoa e taua tele i le fa'agasologa o gafa mo pepa o fa'amatalaga ma le mauaina.I le Gafa o le Aiga, e mafai ona e fa'apipi'iina punaoa i tagata, so'otaga a ulugali'i, ma so'otaga a matua-fanau.

‘Auala e fa‘aopoopo ai punaoa i le gafa o le aiga

O le gafa o le aiga e maua ai le tele o ‘auala e fa‘apipi‘i ai punaoa i tagata ma so‘otaga:

  • Fa‘apipi‘i ia fa‘amaumauga o tala fa‘asolopito mai le FamilySearch.org. E mafai ona e fa‘apipi‘iina ia fa‘amaumauga o tala fa‘asolopito e te mauaina i le FamilySearch.org i se tagata i le gafa o le aiga. O le gafa o le aiga e maua ai ni ‘auala faigofie se 2 e su‘e ai fa‘amaumauga o tala fa‘asolopito tala fa‘amauina:
    • Taga‘i i le pusa Fesoasoani mo Sa‘ili‘iliga o fa'amaumauga o loo tau fa'aali mai (aikona lanu moana) atonu o fa‘amaumauga e uiga i ou tua‘a.
    • Sa‘ili mo fa‘amaumauga o tala fa‘asolopito e tu'usa'o mai se fa‘amaumauga a se tagata i le gafa o le aiga

A ‘e fa‘aaogaina nei ala, e otometi lava ona fa‘aopoopo e le FamilySearch le fa‘aopoopoina upu si‘i. E tausi‘sia ai foi so‘otaga e fa‘afe‘so‘ota‘i ai lou tua‘a i le gafa o le aiga i fa‘amaumauga fa‘asolopito e uiga ia te ia.
O le gafa o le aiga e fa‘aaoga ai le aikona o le gafa o le aiga e fa‘ailoa mai ai mafuaga na fa‘aopoopo i le ‘auala lenei.

  • T‘a sao vaega o fa‘amatalaga i le gafa o le aiga. Afai e te‘ maua se punaoa e le o i ai i le FamilySearch.org, e mafai ona e ta‘ina upu si‘i i totonu o se punaoa.E fa'aaoga e le Gafa o le Aiga se aikona fa'atusa o le Kelope i le lalolagi e fa'ailoa ai ne'i punaoa.

Suia o Punaoa.

E mafai e tagata fa‘aaoga uma ona fatuina ni punaoa, fa‘apipi‘i i latou i tagata ua maliliu ma so‘otaga o tagata ua maliliu, fa‘asao, ma ave‘ese i latou.

  • O le vaega aupito lata mai e   su'ia ai le taimi e fa'aopoopo pe su'ia ai punaoa.
  • E mafai ona e faʻaogaina le Mulimuli foliga e maua ai faʻasilasilaga imeli pe a faʻaopopo e se tasi se suiga poʻo ni punaoa.

Fa‘amanuiaga o punaoa.

O Punaoa e maua ai le tele o fa‘amanuiaga:

  • Latou te‘ fa‘afaigofie‘ina mo tagata fa‘aaoga ona galulue fa‘atasi i le gafa o le aiga. O le tolopo i le maua mai o punaoa e mafai ona fa‘aleleia pe puipuia ai finauga.
  • Latou te fa‘aopoopoina le oa i le la‘au. O le va‘ai atu i le igoa o lou tua‘a i luga o se fa‘amaumauga e mafai ona fa‘ateleina ai lou iloa o‘ou tua‘a o ni tagata moni ma e te feso‘otai moni lava ia i latou.
  • Latou te fa‘aalia le sao o le fa‘amatalaga i le la‘au.
  • Latou te fesoasoani ia te ‘oe e iloilo ia fa‘amatalaga fete‘enai. Pe a e mauaina ni fa'amatalaga fete'ena'i, e pe'i o le lua ni aso fanau ese'ese mo le tagata lava e tasi, o le mauaina sa'o o le fa'aaogaina o punaoa e mafai ona fesoasoani e fuafua ai po o le fe'a o fa'amatalaga e sili ona sa'o.
  • Latou te fa'ailoa atu galuega e fa'ia e isi.

Itu‘aiga o Punaoa.

I ‘se tulaga lautele, o le sa‘iliga o tala fa‘asolopito o aiga e fa‘aaogaina ai itu‘aiga e (2) lua o punaoa. E mafai ona e fa‘aopoopo uma i le gafa o le aiga:

  • O punavai Autu o fa‘amaumauga ia na fatuina i pe latalata i le taimi o se mea na tupu e se tasi e i ai se malamalamaaga patino e uiga i le mea na tupu.O fa'ata'ita'iga o punaoa autu e aofia ai pepa fanau, pepa fa'amaonia o maliu, fa'amaumauga o le faitau aofai o tagata, nusipepa, tusi, api tala'aga, lisi o lafoga, pepa o fa'amatalaga o le fa'amasinoga, po o fa'amaumauga a le ekalesia. O tusi ua lolomi‘ina e mafai ona avea ma punaoa ‘autu pe afai o lo‘o i ai ni tala e fa‘avae i le malamalama patino i se mea na tupu.
  • O Punaoa lona lua o fa‘amaumauga ia e fatuina pe a mavae le taimi o se mea na tupu e se tagata e le‘i o‘o lava i le mea na tupu. O le tele o tala fa‘asolopito o punaoa lona lua. E mafai ona latou o‘o mai le malamalama patino e uiga i se tagata pe mai fa‘atalanoaina ma aiga o lo‘o soifua po o isi fo'i punaoa tu‘ugutu.

Tusitusiga feso‘ota'i

E fa'apefea ona ou fa'apipi'ina ia fa'amaumauga tau fa'ailoa mai i le Gafa o le Aiga?
E fa'apefea ona ou fatuina se punaoa i le Gafa o le Aiga?

moduleTitle