Miten kopioin tiedot GEDCOM-tiedostostani sukupuuhun?

Kun olet lähettänyt GEDCOM-tiedoston sukulinjojen lähdearkistoon, voit kopioida tiedot sukupuuhun. Kun kopioit nämä tiedot, saatat kuitenkin vahingossa luoda päällekkäisiä tietueita. Saattaisit myös lisätä sukupuuhun virheellisiä tietoja tai poistaa toisen käyttäjän antamia tietoja. Sen sijaan että kopioisit kaikki tiedot sukupuuhun yhdellä kertaa, harkitse tietojen siirtämistä käsin: syötä vain ne päivämäärät ja faktat, joiden tiedät pitävän paikkansa.

Jos jatkat, muistathan, että muistiinpanoja, lähteitä, multimedialinkkejä sekä elossa olevia henkilöitä koskevia tietoja ei automaattisesti kopioida sukupuuhun.

Ennen kuin aloitat

1. Useimmat sukututkimusohjelmistot mahdollistavat tietojen viennin GEDCOM-tiedostoon. GEDCOM-tiedostot ovat alan standardi tietojen siirtämisessä sukututkimusohjelmien välillä.
    2. Käy läpi GEDCOM-tiedostossa olevat tiedot. Suorita seuraavat toimenpiteet käyttämällä asiakirjojen hallintaohjelman työkaluja:
      • Varmista, että nimet, päivämäärät ja paikat on syötetty vakiomuodossa.
      • Varmista, että muistiinpanosi ovat valmiina jaettavaksi julkisesti.
      • Etsi mahdollisia ongelmia.
      • Etsi päällekkäisiä henkilöitä.
      • Etsi päällekkäisiä paikannimiä.
      • Etsi irrallisia henkilöitä.
    3. Tutki tiedot. Etsi tietoja, joita et halua julkaistavan. Poista ne ennen kuin luot GEDCOM-tiedoston tai merkitse ne luottamuksellisiksi.
      • Käy läpi muistiinpanot ja muut jäsentämättömät tiedot.
      • Prosessimme tarkistavat tiedostosi tunnistaakseen sukupuussasi olevia henkilöitä, jotka saattavat olla elossa. Emme julkaise elossa olevien henkilöiden tietoja sukulinjojen lähdearkistossa.
    4. Luo GEDCOM-tiedosto(t).
      • Tutustu tarvittaessa ohjelman mukana toimitettuihin ohjeisiin.
      • Suosittelemme käyttämään pientä GEDCOM-tiedostoa. 100 nimeä sisältävät tiedostot tekevät vertailu- ja kopiointiprosessista helpommin hallittavan.
      • Jos tarkoituksesi on vain säilyttää ja jakaa tiedosto, sen koko voi olla jopa 100 Mt.

Osa 1. Lähetä tiedosto ja suorita vertailu

1. Lähetä GEDCOM-tiedosto sukulinjojen lähdearkistoon:
      1. Kirjaudu sisään FamilySearchiin ja napsauta Hae.
      2. Napsauta Sukuselvitykset
      3. Vieritä alas kohtaan Miten FamilySearchin sukuselvitykset eroavat FamilySearchin sukupuusta?
      4. Napsauta Lataa sukupuusi.
      5. Napsauta Lataa GEDCOM-tiedosto.
      6. Napsauta Valitse tiedosto —> etsi GEDCOM-tiedosto tietokoneeltasi.
      7. Anna sukupuulle nimi.
      8. Kirjoita Kuvaus-kenttään, mistä sukupuu on peräisin sekä muita huomioitavia tietoja tutkimuksesta.
      9. Napsauta Lataa sukupuusi. Lähetys alkaa.
    2. Odota, kunnes tiedostosi on lähetetty.
    3. Napsauta Vertaa. Teksti Verrataan... näkyy, kunnes vertailu on tehty. Kun vertailu on tehty, tapahtuu seuraavaa:
      • Saat sähköpostitse ilmoituksen FamilySearchilta.
      • Tila-sarakkeessa näkyy Valmis.
      • Näytä-painike tulee näkyviin.

Osa 2. Tarkastele tulosten yhteenvetoa

1. Napsauta Näytä. Tuloksista näytetään seuraavanlainen yhteenveto:
      • Mahdollisia osumia: Sukupuussa mahdollisesti jo olevien henkilöiden määrä. Tietueet ovat samankaltaisia, mutta eivät täysin samanlaisia. Vertaa tietueita ja päätä, ovatko ne osumia.
      • Lisää sukupuuhun: Sellaisten henkilöiden määrä, jotka eivät ole sukupuussa. Voit käydä läpi kaikki henkilöt ja päättää, lisätäänkö tietue sukupuuhun.
      • Ennestään sukupuussa: Ennestään sukupuussa olevien henkilöiden määrä. Tiedostossasi saattaa olla eri tiedot kyseisestä henkilöstä. Voit päättää, mitkä tiedot siirretään tiedostostasi sukupuuhun.
      • Virheelliset ja elossa olevat: Sellaisten tiedostossa olevien henkilöiden määrä, jotka järjestelmä tunnistaa elossa oleviksi tai virheellisiksi. Näitä henkilöitä ei voi lisätä sukupuuhun.
    2. Aloita tietojen siirtäminen sukupuuhun napsauttamalla Lisää sukupuuhun

Osa 3. Käy läpi mahdollisten osumien luettelo

Mahdollisten osumien luettelo sisältää henkilöitä, jotka ovat GEDCOM-tiedostossa ja joista saattaa olla tietue myös sukupuussa. Kaikkien tämän luettelon nimien kohdalla on huutomerkillä varustettu keltainen kolmio.

1. Jos mahdollisten osumien luetteloa ei näy, napsauta Mahdollisia osumia -vaihtoehtoa Rajaa-ruudussa.
    2. Vertaa vasemmalla ja oikealla puolella olevia tietoja ensimmäisen luettelossa olevan henkilön osalta. Määritä, koskevatko eri puolilla olevat tiedot samaa henkilöä.
      • GEDCOM-tiedostostasi peräisin olevat tiedot ovat vasemmalla.
      • Sukupuusta peräisin olevat tiedot ovat oikealla.
    3. Jos eri puolilla olevat tiedot koskevat samaa henkilöä, toimi seuraavasti:
      1. Napsauta Kyllä. Siniset laatikot näkyvät kaikkien niiden GEDCOM-tiedoston tietojen kohdalla, jotka poikkeavat sukupuun tiedoista.
      2. Käy läpi kaikki siniset laatikot. Jos sinisessä laatikossa on täsmällisemmät tai täydellisemmät tiedot, napsauta Vaihda.Jos muutat mielesi, napsauta Kumoa. Kun napsautat Vaihda, näytöllä tapahtuu seuraavat muutokset:
        • Sininen laatikko siirtyy näytön oikeaan laitaan.
        • Tallenna- ja Peruuta-painikkeet näkyvät näytön ylälaidassa.
        • Näkyviin tulee kenttä, johon voit kirjoittaa syylausunnon.
      3. Jos siirsit tietoja oikealle puolelle, kirjoita syylausunto, jossa kerrotaan, mistä tiedät tietojen pitävän paikkansa. Napsauta Tallenna.
        • Voit antaa vain yhden syyn kaikkien vaihtamiesi tietojen osalta. Jos haluat lisätä muita syitä, voit tehdä sen sukupuun tietueesta käsin. Siirry sukupuuhun ja päivitä syylausunnot.
      4. Napsauta seuraavana luettelossa olevaa henkilöä.
      5. Jos luettelossa on yli 10 henkilöä, liiku luettelossa käyttämällä Seuraava- ja Edellinen-painikkeita.
    4. Jos vasemmalla puolella olevat tiedot koskevat eri henkilöä, toimi seuraavasti:
      1. Napsauta Ei sama henkilö.
      2. Jos järjestelmä löysi useamman kuin yhden mahdollisen osuman sukupuusta, napsauta Muita mahdollisia osumia. Käy nimet läpi napsauttamalla niitä luettelossa.
      3. Jos haluat lisätä tämän henkilön sukupuuhun, napsauta Lisää. Tiedot kopioidaan sukupuuhun.
        • Tärkeää: Älä lisää henkilöitä, jotka ovat jo sukupuussa. Jos teet näin, syntyy päällekkäisiä tietueita, ja joudut itse tai joku muu joutuu myöhemmin yhdistämään ne.
      4. Napsauta henkilöä, joka on seuraavana Mahdollisia osumia -luettelossa.
      5. Jos luettelossa on yli 10 henkilöä, liiku luettelossa käyttämällä Seuraava- ja Edellinen-painikkeita.

Osa 4. Käy läpi Lisää sukupuuhun -luettelo

Lisää sukupuuhun -luettelossa on ne henkilöt, jotka ovat GEDCOM-tiedostossasi, mutta eivät sukupuussa. Jokaisen luettelossa olevan nimen vieressä on +-merkki.

1. Jos Lisää sukupuuhun -luetteloa ei näy, napsauta Lisää sukupuuhun -vaihtoehtoa Rajaa-ruudussa.
    2. Tarkista luettelossa ensimmäisenä oleva henkilö.
    3. Jos haluat lisätä hänet sukupuuhun, napsauta Lisää. Tiedot kopioidaan sukupuuhun.
    4. Napsauta seuraavana Lisää sukupuuhun -luettelossa olevaa henkilöä.
    5. Jos luettelossa on yli 10 henkilöä, liiku luettelossa käyttämällä Seuraava- ja Edellinen-painikkeita.

Osa 5. Käy läpi Ennestään sukupuussa -luettelo

GEDCOM-tiedostossasi voi olla henkilöitä, jotka ovat ennestään sukupuussa. Tietosi saattavat olla täsmällisemmät kuin sukupuussa olevat tiedot. Voit siirtää nämä tiedot kyseisen henkilön tietueeseen sukupuussa ilman, että tälle lisätään päällekkäistä tietuetta.

1. Jos Ennestään sukupuussa -luetteloa ei näy, napsauta Rajaa-ruudussa Ennestään sukupuussa -vaihtoehtoa.
    2. Vertaa vasemmalla ja oikealla puolella olevia tietoja ensimmäisen luettelossa olevan henkilön osalta. Siniset laatikot näkyvät niiden GEDCOM-tiedoston tietojen kohdalla, jotka poikkeavat sukupuun tiedoista.
      • GEDCOM-tiedostostasi peräisin olevat tiedot ovat vasemmalla.
      • Sukupuusta peräisin olevat tiedot ovat oikealla.
    3. Käy läpi kaikki siniset laatikot. Jos sinisessä laatikossa on täsmällisemmät tai täydellisemmät tiedot, napsauta Vaihda.Jos muutat mielesi, napsauta Kumoa. Kun napsautat Vaihda, näytöllä tapahtuu seuraavat muutokset:
      • Sininen laatikko siirtyy näytön oikeaan laitaan.
      • Tallenna- ja Peruuta-painikkeet näkyvät näytön ylälaidassa.
      • Näkyviin tulee kenttä, johon voit kirjoittaa syylausunnon.
    4. Jos siirsit vähintään yhden sinisen laatikon vasemmalta oikealle, kirjoita syylausunto. Kerro, miksi GEDCOM-tiedostossasi olevat tiedot ovat täsmällisemmät kuin sukupuussa olevat tiedot. Napsauta Tallenna.
      • Voit antaa vain yhden syyn kaikkien vaihtamiesi tietojen osalta. Jos haluat antaa muun syyn eri tietojen osalta, ota ylös sukupuun tietueen tunnusnumero. Siirry sitten sukupuuhun ja päivitä syylausunnot.
    5. Napsauta seuraavana luettelossa olevaa henkilöä.
    6. Jos luettelossa on yli 10 henkilöä, liiku luettelossa käyttämällä Seuraava- ja Edellinen-painikkeita.

Suositellut seuraavat vaiheet

• Jos et halua GEDCOM-tiedostosi pysyvän sukulinjojen lähdearkistossa, poista se. Jos poistat GEDCOM-tiedostosi sukulinjojen lähdearkistosta, kaikki sukupuuhun kopioimasi tiedot pysyvät sukupuussa.
    • Käy läpi tiedot, jotka lisäsit sukupuuhun. Lisää mahdolliset olennaiset lähteet, muistiinpanot ja syylausunnot. Tarkista mahdolliset päällekkäiset tiedot ja jos niitä löytyy, yhdistä ne.
    • Jos sinulla on valokuvia, tarinoita tai asiakirjoja, lähetä ne FamilySearchin muistoihin. Lisää niihin tunnisteet, jotta ne näkyvät kyseisen henkilön tietueessa sukupuussa.
    • Jotta voit päivittää lähettämäsi tiedot, poista nykyinen GEDCOM-tiedosto ja lähetä sitten päivitetty versio.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Miten valmistelen GEDCOM-tiedostoni?
    Mitä tapahtuu GEDCOM-tiedostosta lähetetyille tiedoille?