Törstar du efter information om dina förfäder? Hjälp är på väg!

2 September 2015  - by 

Törstar du efter information om dina förfäder? Hjälp är på väg!

Du har säkert sett bilden av en man som med trasiga kläder kryper över den heta ökensanden i gassande sol och med kretsande gamar över sig. Jämför det med bilden av en man i bermudashorts som slappar i palmträdets skugga med en iskall lemonad i handen.

Vilken situation påminner mest om din släktforskning? Är du som den lemonaddrickande släktforskaren som har så många uppteckningar att söka bland och ställen att hitta information på att du kan inte bestämma dig för var du ska börja? Eller är du som den uttorkade ökenresenären och törstar efter den minsta ledtråden om dina förfäder?

Om dina förfäder levde i ett engelsktalande land är chansen stor att du njuter av ett överflöd av livsberikande information om dina förfäder på FamilySearch.org. Om dina förfäder levde någon annanstans i världen inser FamilySearch att din chans att hitta dem kan vara lika liten som att hitta vatten i Saharaöknen.

Det här nyhetsbrevet har sedan länge hävdat att alla förtjänar att bli ihågkomna. En naturlig följd är att vi tror att alla som lever förtjänar att hitta sina förfäder. Skulle det förvåna dig att veta att FamilySearch.org för närvarande erbjuder 20 gånger fler sökbara uppteckningar på engelska än på alla andra språk tillsammans? Är det att undra på då att vi så aktivt talar om behovet av indexerare och granskare på andra språk än engelska?

Den senaste världsomfattande indexeringshändelsen handlade om att öka medvetenheten om behovet av indexerare och granskare på alla språk, med särskild betoning på franska, italienska, portugisiska och spanska under 2015. Vi vill ”elda på forskningen” åt alla överallt. Därför fördubblar vi våra ansträngningar att hitta volontärer som talar andra språk än engelska flytande, både i Förenta staterna och andra engelsktalande länder.

För att hjälpa dessa personer att komma igång och försäkra oss om indexerade uppteckningar av hög kvalitet, lägger vi upp särskilda indexeringsprojekt för dem som är nya och tillhandahåller speciella utbildningsmaterial, videor och webbkonferenser Vi vill också välkomna och utbilda de som bara talar engelska, men som är villiga att lära sig att indexera specifika typer av uppteckningar på ett annat språk. Dessutom utvärderar FamilySearch sitt tillvägagångssätt för att se hur vi kan lägga upp fler indexeringsprojekt på andra språk än engelska och publicera volontärers arbete på nätet snabbare. På så sätt hoppas vi kunna visa att vi uppskattar deras arbete och vill belöna dem för deras ansträngningar. 

Det här är inte en tillfällig kampanj. Det är den nya kärnan i det fortsatta indexeringsprogrammet och vi behöver din hjälp för att lyckas. Vi uppmanar dig att fundera över vad du kan göra för att bidra till det här arbetet. Om du har ett annat modersmål än engelska ber vi dig börja eller fortsätta att indexera och granska på ditt språk. Om du känner andra, eller är ledare för andra, som talar ett annat språk än engelska flytande, gör då allt du kan för att förmå dem att indexera och granska på det språket. Och glöm inte att allteftersom indexeringen på andra språk än engelska ökar, så ökar också granskningsbehovet. Klicka här för mer information. Om du vill ge feedback skickar du den till fsindexing@familysearch.org.

Tillsammans kan vi göra det möjligt för alla att få uppleva den livsförändrande glädjen att hitta sina förfäder!

Comments are closed.