A
a and aby so that adoptovaný adopted adresá_ directory ale but ani not even archív archive asi perhaps, about, maybe, circa atd. and so forth
B
bába (babina, babi_ka) grandmother badatel researcher bakalá_ student bará_ník cottager barví_ dyer behavka diarrhea beloruský Belorussian berní ruly tax lists bez without bezdetný childless bezejmenný unnamed, nameless bílý white bi_mování confirmations biskup bishop blízký near blížn_, blíž_ata twin, twins bolest pain Boží the Lord’s bratr, brat_i brother, brothers bratranec cousin (male) b_ezen March bude he will, she will, it will budou they will B_h the Lord bydlící residing bydlišt_ residence byl, byla, bylo was byli, byly were být to be bývalý former, the late (deceased)
C
_. (_íslo) number _as time _asopis magazine, periodical _ást part, portion _asto often cech guild celý entire census census _erný black _erven June _ervenec July _ervený red _eský Czech, Bohemian cesta road cestovní pas passport chalupník cottager, poor peasant chce he wants chlap peasant, country fellow chlapec boy choroba disease cho_ spouse cihlá_ brick maker cikán gypsy církev church císa_ský imperial císa_ství empire cizí foreign, strange cizozemský foreign _len member co what _trnáct(ý) fourteen (fourteenth) _tvrtek Thursday _tvrtláník farmer (quarter-land holder) _tvrtý fourth _ty_i four _ty_icátý fortieth _ty_icet forty _ty_i sta four hundred _ty_stý four hundredth cukrovka diabetes
D
dan_ taxation dar donation datum date dcera, dcery daughter, daughters decko child ded (deda, dedek, dede_ek) grandfather, old man dedic heir dedictví heritage, inheritance dejiny history dekanát deanery, division of a diocese delník laborer, worker den day desátek tithing desátý tenth deset ten de_átko little child deti children devadesát(ý) ninety (ninetieth) devatenáct(ý) nineteen (nineteenth) devátý ninth d_v_e (d_v_ina) girl devet nine devet set nine hundred devítistý nine hundredth díl portion, share, volume diecéze diocese díte child dítete of the child dívka (dív_ina) girl dle according to dlouhý long dne on the day dnes today dnešní today's do to, into doba time, period dobrý good dodatek supplement, addition doklad document dolní lower doma at home domká_ cottager domovský list residency certificate dopis letter, correspondence d_íve previously d_ív_jší former druhého on the second druhopis duplicate druhý second duben April d_chodce pensioner d_kaz proof d_m house duplikát duplicate dva two dvacátý twentieth dvacátý _tvrtý twenty-fourth dvacátý devátý twenty-ninth dvacátý druhý twenty-second dvacátý osmý twenty-eighth dvacátý pátý twenty-fifth dvacátý první twenty-first dvacátý sedmý twenty-seventh dvacátý šestý twenty-sixth dvacátý t_etí twenty-third dvacet twenty dvacet _ty_i twenty-four dvacet devet twenty-nine dvacet dva twenty-two dvacet jeden twenty-one dvacet osm twenty-eight dvacet pet twenty-five dvacet sedm twenty-seven dvacet šest twenty-six dvacet t_i twenty-three dvanáct(ý) twelve (twelfth) dve two dve ste two hundred dvoj_e, dvoj_ata twin, twins dvoustý two hundredth dv_r court
E
emigrace emigration erb coat of arms erbovní heraldic erbovnictví heraldry evangelický Evangelical, Lutheran, Protestant
F
fara parish fará_ pastor, parish priest farní ú_ad parish office farnost parish
G
genealogický strom family tree genealogie genealogy grunt family property gruntovní knihy land records gruntovník farmer, land holder gubernie Russian province
H
haví_ coal miner heraldika heraldry historie history hlavní main ho him hodina hour hodný worthy holi_ barber hora mountain, hill hore_ka fever horní upper horník miner hospodá_ farmer (self sustaining) hospodá_ství farm hostinský innkeeper hrad castle hranice border, boundary h_bitov cemetery hrob grave hrn_í_ potter
I
i and imigrace immigration informace information
J
jak how, as jako as, like jaký what kind of jazyk language je he is, she is, it is jeden, -na, -no a, an, one jedenáct(ý) eleven (eleventh) jediná_ek the only child jeho his, its její her jejich their jen only, just ješte still, yet ješte ne not yet jezero lake jih south jinak té_ alias jindy at another time jiný other, different jitro morning ji_ already jméno given name jmenovit_ that means, namely jsou they are
K
k to, for kalendá_ calendar kam to where kameník mason kaple chapel kašel cough katolický Catholic kazatel preacher každý each, every kde where kdo who kdy (když) when kilometr kilometer klášter convent, monastery klempí_ tinsmith kmotr godfather kmotra godmother kmot_i godparents kn_z priest kniha, knihy book, books knihovna library koho whom kojenec suckling kolem about, approximately kominík chimney sweep konec end kone_ný final, last konto account konverze conversion kostel church koupil he bought ková_ smith koželuh tanner kraj region, area král king královna queen královský royal království kingdom -krát times k_e_e cramps, convulsions krej_í tailor (male) k_est christening, baptism k_estní jméno given name k_estní list christening (baptismal) certificate krevní blood relation kronika, kroniky chronicle, chronicles k_t_nec the one christened, baptized k_t_ný christened, baptized k_til have christened, baptized k_tu of the christening
|
k_ty christenings, baptisms krvácení bleeding, hemorrhage který who, which kupec shopkeeper, merchant kumšt trade, occupation kv_ten May
L
lán a measure of land laník landholder latinský Latin lázn_ spa, spring, bath leden January léka_ physician les forest, woods lesník forester léta (let) years letopo_et date letos this year levobo_ek illegitimate child levý left lidé (lid) people list certificate, page listina legal document listopad November lo_ ship, boat loni last year lože status of legitimacy, bed lože manželské legitimate lože nemanželské illegitimate
M
má he has, she has, it has macecha stepmother ma_arský Hungarian majetek property majetný wealthy, property owning mají they have malí_ painter malý small, little máma (matka, mamka, maminka) mother manžel husband manželé married couple manželka wife manželský legitimate manželství marriage mapa map matrika, matriky vital records, church records, parish registers matrika narozených birth register matrika oddaných marriage register matrika zem_elých death register m_l, -a, -o he had, she had, it had menší lesser, smaller, shorter m_síc month m_š_an burgher, citizen m_sto town, city mezi between místní local místo place, locality místo bydlišt_ place of residence místopisný slovník gazetteer mistr master craftsman mít to have ml. (mladší) younger, junior mládenec young man [starýmládenec = bachelor] mladý young mlýn mill mlyná_ miller modlitba prayer modrý blue moravský Moravian most bridge mrtv_ narozený stillborn mrtvý dead mu to him muž man, husband mužský male myslivec hunter
N
na on, at, around náboženství religion nad on the, above, upon nádeník day worker, day laborer náhrobek gravestone nájemník renter nalezenec foundling nám to us nar. birth, was born narodil se was born národní national narození birth narozený born nás us náš (naše) our následující next ne (ne-) no, not nebo or nebo_tík the deceased nedaleko not far from ned_le Sunday nedostatek lack of nejmladší youngest nejstarší oldest, eldest nekatolík non-Catholic nemanželský illegitimate n_mecký German nemluvn_ infant nemoc disease není is not neštovice small pox nete_ niece neuvedeno not mentioned nev_sta bride nevlastní step- (as in stepmother stepsister, and so forth) nevolník vassal, serf nevyskytuje se does not appear nezletilý not of legal age, minor neznámý unknown nic nothing nikdy never nízký low, short niž_í lower noc night novomanželé newlyweds novorozenec newborn nový new nyn_jší this, the present
O
o about, concerning oba (ob_) both ob_an citizen ob_anství citizenship obchodník merchant obdržel received obec, obce community, communities oblastní archív regional archive ob_ad rite, ceremony ob_ezání (ob_ízka) circumcision obsah content obuvník shoemaker obyvatel inhabitant, resident, citizen obyvatelstvo population od from, since odbytý performed oddací list marriage certificate oddací matrika marriage register oddaný married oddat to marry oddavky marriage odkud from where odpoledne in the afternoon odpov_d_t to reply ohlášený announced, published ohlášky banns okam_it_ right away, immediately okolo about, around okres district, county on, -a, -o, -i, -y he, she, it, they osada community osm(ý) eight (eighth) osmdesát(ý) eighty (eightieth) osmistý eight hundredth osmnáct(ý) eighteen (eighteenth) osm set eight hundred osoba person osobní personal ot_ím stepfather otec, otcové father, fathers ov_ák shepherd ovdov_lá widowed ovdov_lý widowered ožen_ný married (man) oženil se married a woman
P
pacholek farm servant padesát(ý) fifty (fiftieth) pan sir, Mr., Lord paní lady, Mrs. panna maiden, Miss, virgin [stará panna = old maiden, spinster] pastý_ herdsman pátek Friday patnáct(ý) fifteen, fifteenth patrimoniální knihy patrimonial books pátý fifth pe_e_ seal peka_ baker p_stoun foster father p_stounka foster mother p_t five p_tistý five hundredth p_t set five hundred pevnost fortress písa_ scribe plnoletnost age of consent, legal age, majority plnoletý of legal age plný full, complete po (potom) after pobyt residence pochovat buried pod under poddaný serf podepsaný the undersigned podle according to podobný similar podpis signature podpora assistance podruh farm laborer pohlaví gender, sex poh_bený buried poh_eb, poh_by burial, burials pohrobek posthumous child pok_t_ný christened pok_til have christened, baptized poledne noon polský Polish pomoc help pond_lí Monday popálenina burn popis description poplatek fee, cost populace population porod childbirth, labor porodní bába midwife poru_ník guardian poslední final, last poslední pomazání last rites poslední v_le last will, testament potok stream potomek descendant povolání occupation, profession povolení permission požehnání blessing pozemkové knihy land books poznámky remarks poz_stalý left behind, surviving pra- greatprabába (prababi_ka) great-grandmother pracovitý diligent, hard working prad_da (prad_de_ek) great-grandfather prarodi_e grandparents prastrýc great uncle prateta great aunt pravd_podobn_ in all likelihood, probably právní legal právo law pravoslavný orthodox pravý right, true pražský pertaining to Prague p_ed before, in front of p_edek ancestor p_edešlý previous p_edev_írem day before yesterday p_edtím before p_esn_ exactly p_ibli_ný approximate p_íbuzný related, relative p_í_ina cause, reason p_íjmení surname, last name p_íslušnost relationship p_íslušný appropriate p_íští next p_ítel friend (male) p_ítelkyn_ friend (female) p_ítomnost presence p_ízvisko surname pro for pro_ why prohlášení statement prosba request prosíme we request prosinec December protestantský Protestant proti against proto_e because provdala se she married pr_jem diarrhea pruský Prussian první first prvorozený firstborn prý said to be psát to write p_l half p_lláník farmer (half-land holder) p_lnoc midnight p_vod origin, parentage
Q
R
|
r. (roku) year radnice city hall rakouský Austrian rakovina cancer ráno in the morning rejst_ík list, index _eka river _emeslník tradesman _emeslo trade rešerše genealogical research _ezník butcher _íjen October _ímsko-katolický Roman Catholic robotník laborer, vassal ro_. (ro_ník) year (of book) roce year ro_ní annual rod family, clan, descent, lineage rodem maiden name rodi_, rodi_e parent, parents rodina family rodišt_ birthplace rodná matrika birth register rodné jméno surname rodný list birth certificate rodokmen pedigree, family tree, lineage rodopis genealogy rok year roky (rok_) years rolník peasant rovn__ also, too roz. (rozená) maiden name rozvedený divorced rozvod divorce ruský Russian, Ruthenian, Ukrainian r_zný various rybá_ fisherman rychtá_ village magistrate rynek marketplace rytí_ knight
S
s, se with samota hamlet s_ítání lidu census sd_lení report sd_lujeme Vám we inform you šedesát(ý) sixty (sixtieth) sedlák farmer (large farm) sedm(ý) seven (seventh) sedmdesát(ý) seventy (seventieth) sedmistý seven hundredth sedmnáct(ý) seventeen (seventeenth) sedm set seven hundred šenký_ tavern keeper šest(ý) six (sixth) šestistý six hundredth šestnáct(ý) sixteen (sixteenth) sestra sister sest_enice cousin (female) šestset six hundred sever north seznam list, index, directory sice namely, or sirotek (sirota) orphan škola school slabost weakness, sickness slabý weak slavný famous šlechta nobility šlechtic nobleman sle_na miss slezský Silesian slovenský Slovak slovník dictionary sluha servant (male) služba service služka (služebná) servant (female) smlouva contract, agreement smrt death snacha daughter-in-law snad perhaps s_atek, s_atky marriage, marriages snoubenec fiancé, betrothed, groom snoubenka fiancée, betrothed, bride sobota Saturday souchotiny consumption soud court soudce judge souhlas consent sourozenci siblings; brothers and sisters soused, sousedé neighbor, neighbors spála scarlet fever spalni_ky measles spole_n_ together spole_nost society srpen August stará panna old maid, spinster staroba old age starosta mayor starší older, elder, senior starý old starý mládenec bachelor stát state statek farm státní matriky civil registry stav marital status, condition sto hundred stola_ cabinet maker století century str. (strana) page, side st_ed, -ní central, middle, average st_eda Wednesday strýc uncle stý one hundredth sv. (svazek) volume, number švadlena seamstress švagr brother-in-law švagrová sister-in-law svatba wedding svatební marital, of marriage svatební oznámení wedding announcement svátek holiday svatý holy švec shoemaker sv_dek witness svobodný unmarried, single svolení consent sv_j, svá, své his own, her own syn, synové son, sons synagóga synagogue synovec nephew
T
tady here tak zvaný so called také also tam there tam_jší of that place táta (tatík, ta_ka, tatínek) father tchán father-in-law tchýn_ mother-in-law t_hotenství pregnancy t_hotná pregnant tesa_ carpenter teta aunt tisíc(í) one thousand (one thousandth) titul title tkadlec weaver to it, this tohoto roku of the current year tolik so much, as much tovaryš journeymen t_etí third trh (tr_išt_) market t_i three t_icátý thirtieth t_icet thirty t_ináct(ý) thirteen (thirteenth) t_i sta three hundred t_ístý three hundredth truhlá_ cabinetmaker tu here tuberkulóza tuberculosis týden week týdny weeks tyfus b_išní typhoid fever
U
u at, in ubohý poor u_edník (u_e_) apprentice u_itel teacher údaj information údolí valley uherský Hungarian uhlí_ coal man ukrajinský Ukrainian ul. (ulice) street, road uložený deposited úmluva contract, agreement um_el died um_ít to die úmrtí death úmrtní list death certificate úmrtní matrika death register únor February úplavice dysentery ú_ad office ú_edník clerk, officer urozený of noble birth usedlík settler ústní verbal, oral úterý Tuesday uveden known už already už ne no longer uzav_ení contracting (of marriage)
V
v, ve in, on, at valach ethnic identity, shepherd Vás you Váš your v_era yesterday v_erejší yesterday’s vdala se married a man vdaná married (woman) vdova widow vdova po Jozefovi widow of Jozef vdovec widower ve_er in the evening vedle next to v_k age velký big, great, large velmo_ný magnate ves village vesnice village vévodství duchy viz see vlast homeland vlastní own, real, natural, self vlastní jméno surname vnu_ka granddaughter vnuk grandson voda water voják soldier vojenský military vojsko military vrchní upper všechno all v_bec ne not at all východ east vydaný published vykonal performed, did, accomplished vým_nká_ pensioner výpis extract výro_í anniversary vysoký high, tall vyšší upper vývod pedigree vyznání religion vždy always
W
X
Y
Z
z, ze from, of (a place) žadný no, none žádost request zahradník gardener zákonný lawful, legal, legitimate záme_ník locksmith zámek palace zam_stnání employment západ west zápal plic pneumonia zá_í September záškrt diphtheria zasnoubení engagement (to marry) zasnoubený betrothed, engaged zasnoubit se to become engaged záv__ will, testament zde here zdejší of this place žebrák beggar zedník bricklayer zelený green zeme earth zem_d_lec peasant zem_el died zemské desky land tablets žena woman, wife ženatý married (man) ženich bridegroom ženský female žesnul died ze_ son-in-law žid, židové Jew, Jewish židovský Jewish žijící living zítra tomorrow život life životopis biography žloutenka jaundice zni_ení destruction znovu again zvaný called, also known as, alias, named
|